Sljedeći tjedan očekuje se prvi snijeg

Prognoza vremena koja slijedi napravljena je na temelju trenutnog izlaznog numeričkog prognostičkog modela ECMWF za područje naše županije od 27. studenoga do 4. prosinca. Promjene trenutnog analiziranog prognostičkog modela su izgledne.

Klimatološki početak zime je 1. prosinca, a kalendarski 22. prosinca u 00:03 sati. U prvim danima klimatološke zime vremenski uvjeti u potpunosti će biti pravi zimski. Prije osjetnijeg pada temperature zraka, susnježice i snijega, do kraja tjedna očekujemo postupan porast temperature/a zraka (južinu), osobito u danima vikenda. Do kraja tjedna očekujemo postupan porast temperature/a zraka. Jutarnja magla ili sumaglica bit će česta pojava. Iz niskih maglenih oblaka mala je vjerojatnost za slabu rosulju ili izmaglicu. Tijekom nedjelje očekujemo kišu ili pljuskove, lokalno obilnije (10-30 mm). Jutarnje temperature zraka tijekom subote i nedjelje kretat će se od 0 do 6, a najviše dnevne od 4 do 9 stupnjeva. Vjetar slab do umjeren južnih i istočnih smjerova. U noći s nedjelje na ponedjeljak u okretanju na sjeverne smjerove.

Početkom novog radnog tjedna očekujemo nastavak tmurnog i sivog vremena. Tijekom jutra mjestimična magla ili sumaglica, a temperature zraka u granicama višegodišnjih prosječnih vrijednosti. Najviše oborina očekujemo tijekom ponedjeljka kada će s padom temperature zraka kiša postupno prelaziti u susnježicu i snijeg. Sve je izgledniji prvi ovosezonski tanji snježni pokrivač, osobito u višim predjelima VPŽ. U početku postojati mogućnost za kišu koja bi se mogla smrzavati pri dodiru s tlom (ledena kiša)… (www.icv.hr, kpa)

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu