Udruživanja radi opstanka duhanaca

U Perugiji u Italiji održan je 34. Kongres Unitaba – organizacije proizvođača duhana Europe i sastanak organizacije prerađivača Europe Fetratab. Skupu je nazočilo 11 izaslanstava zemalja Europske unije, među kojima su bili i predstavnici Hrvatske – predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana “Krupan list” Željko Aragović i predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Zlatko Pleša sa suradnicima Josipom Zdelićanom i Lukom Škalom.
Raspravljalo se, između ostaloga, i o aktivnostima Svjetske zdravstvene organizacije i njenom utjecaju na proizvodnju duhana te o novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije od 2014. do 2020. godine.

Zaključeno je da je utjecaj Svjetske zdravstvene organizacije smanjio potrošnju duhana u pojedinim zemljama Unije i da je imao utjecaj na smanjenje proizvodnje unutar Unije, ali da nije ispunio jednu od strateških odrednica konvencije o kontroli duhana – u 11 godina djelovanja nije pronađena alternativna proizvodnja koja bi zamijenila proizvodnju duhana. Zaključak svega bio je da proizvodnja duhana mora opstati i ostati zbog svojeg jakog socio-ekonomskog značaja. (krupan list)