Video: Aktualno u Saboru

U video prilogu, pogledajte kako je u srijedu bilo u Saboru na aktualnom prijepodnevu gdje su zastupnici postavljali pitanja predsjedniku Vlade RH i ministrima. Pitanje Zoranu Milanoviću, postavio je i saborski zastupnik iz IV. Izborne jedinice, iz Virovitičko-podravske županije, Josip Đakić, koji je inače, prema statistici, među deset najvrijednijih saborskih zastupnika.
Josip Đakić: Branitelji nose teret Milanovićeve nesposobnosti!
– S obzirom da ste u protekla 24 dana nekoliko puta “posjetili” hrvatske branitelje u Savskoj ulici, koji su spontano započeli s prosvjedom i pozvali svoje kolege, možete li mi kratko odgovoriti koliko je djece i unuka za sobom ostavila tragično preminula Nevenka Topalušić i kako se zove, koji je problem bio okidač za očajnički čin samozapaljivanja branitelja u Savskoj, te kako se zove branitelj koji je ispred Ministarstva započeo štrajk glađu (Branko Škrtić).
– Vaš odgovor je pokazatelj koliko ste upoznati s problemima koji muče hrvatske branitelje. Vaš odgovor je pokazatelj koliko cijenite, odnosno ne cijenite zdravlje i živote ljudi koji su svoje najvrijednije dali za ovu državu. Jer, da je vaše znanje barem upola veliko kao vaša taština i vaš ego, prošetali biste do Savske i porazgovarali s tim ljudima koji su vam omogućili da danas sjedite u premijerskoj fotelji. Ne biste dopustili da ti isti branitelji u kolicima, s protezama i na štakama hodočaste od jedne do druge institucije i mole za svoja prava.
– Nije istina, gospodine Milanoviću, da se prava branitelja nisu dirala. Nitko od vas ne spominje ili ne zna za smanjenje mirovina iznad 5 tisuća kuna koje su početkom godine smanjene za 10 posto, po drugi put, od početka krize. Opskrbnine koje su pretvorene u jednokratnu potporu i više nisu pravo iz Zakona o braniteljima, već su stavka Ministarstva socijalne skrbi, koje po sadašnjim kriterijima, 70 posto dosadašnjih korisnika više ne može ostvarivati. Kao i zakonska prava najtežih invalida koja se ne mogu ostvariti.
Branitelji su dobrovoljno stvarali i branili ovu državu, a sada ti isti branitelji prisilno nose najveći teret vaše nesposobnosti.
Država Hrvatska je jedina zemlja na svijetu koja agresorskoj vojsci isplaćuje mirovine. Nikad niti jednom zahtjevu za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja osiguranika iz Srbije kao niti iz BiH nije priložena potvrda nadležnih institucija naše zemlje da se nisu ogriješili o propise naše zemlje, odnosno da nisu sudjelovali u agresiji na našu domovinu. Pravo je pitanje zašto se našim braniteljima smanjuju mirovinska prava, a isplaćuju agresorskoj vojsci, dok naši branitelji ne smiju prijeći granicu a da ne budu uhićeni.
– Usput, na dan 1. siječnja 2014. u Republici Hrvatskoj živi 853 branitelja iz Domovinskog rata sa 100 postotnim invaliditetom, te 602 vojna invalida iz 2. svjetskog rata i poraća sa 100 postotnim invaliditetom. Zar to nije očiti dokaz diskriminacijskih kriterija po kojima su vještačeni vojni invalidi iz 2. svjetskog rata koji su i 70 godina nakon rata živi.
– Stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, njih 853, iz solidarnosti prema svojim suborcima koji svaki put iznova moraju dokazivati da su branitelji danas štrajkuju, gladuju i dižu ruku na sebe, dok za ova 602 vojna invalida iz 2. svjetskog rata nitko ni ne pita za potvrdu jesu li živi ili ne, a kamoli potvrdu o pripadnosti postrojbi – kazao je Josip Đakić. (www.icv.hr)
httpv://www.youtube.com/watch?v=1Tsu5Y-v5GU#t=154