Virovitica zeleni grad

Na Šetalištu Edite Schubert u Virovitici djelatnici tvrtke Flora Vtc su, nakon ranije uklonjenih znatno oštećenih i bolesnih stabala kod kojih je postojala opasnost od rušenja, posadili 4 stabla crnog jasena (Fraxinus ornus Mecsek) uzgojenih u rasadniku Arbor u Belgiji visine 5 metara i starih 20 godina.

Završetkom rekonstrukcije Palače Pejačević i sadnjom novih sadnica prema riječima gradonačelnika Ivice Kirina počela je rekonstrukcija tog dijela središta grada Virovitice.
– Sadnice za taj drvored gradu Virovitici preporučili su
stručnjaci prve specijalističke hrvatske tvrtke za prosudbu i njegu stabala Stablosan d.o.o., koji su nedavno posjetili naš grad radi obavljanja prosudbe zdravstvenog stanja i statike primjernih stabala u gradskom perivoju i užem središtu. Sadnjom ovog drvoreda počelo se u neku ruku i s revitalizacijom Gradskog parka, čiji će se projekt za financiranje nominirati prema EU fondovima. Ono što je najvažnije, sve ove radnje prepustili smo struci koja će znati kako i na koji način revitalizirati virovitički park. Moram pritom naglasiti da su naši stručnjaci što se tiče hortikulture nedavno bili u Belgiji i Francuskoj gdje su posjetili najveće svjetske rasadnike odakle se hortikulturom opskrbljuju najveći svjetski parkovi. Uspostavili smo odličnu suradnju i sa zagrebačkim Zrinjevcem, čiji će nam stručnjaci također preporučivati sadnju najkvalitetnijih genetski obrađenih sadnica koje će moći preživjeti i što dulje opstati u urbanim sredinama – o početku revitalizacije dijela središta grada kazuje virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, dodajući kako je Grad za sadnju ta četiri stabla iz proračuna izdvojio 36.000 kuna… (www.icv.hr, zc)

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu