“Volonterima” umjesto 1600 ubuduće 2400 kn

Oslobađanje od plaćanja 17,3% iz bruto 2 obračuna plaće na razdoblje od pet godina za poslodavce koji zaposle mladu osobu na neodređeno te povećanje naknada za rad bez uspostavljanja radnog odnosa s 1600 na 2400 kuna nove su mjere za zapošljavanje mladih koje je najavio ministar Mirando Mrsić.

One su pripremljene i obuhvaćene proračunom za 2015., rekao je Mrsić na otvaranju 3. Europskog dana poslova u Opatiji. Povećanje naknade na 2400 kuna odnosit će se od 1. siječnja na one koji tek počinju raditi po tom sustavu, ali i na sve osobe koji već primaju naknadu od 1600 kuna. Nastojat će se tješnje povezati strukovno obrazovanje i tvrtke. Tako da bi, primjerice, mladi koji obavljaju praksu u hotelskim kućama tu mogli dobiti i zaposlenje, naveo je Mrsić, koji je stanje na hrvatskom tržištu rada ocijenio sličnim kao na europskom.

U Hrvatskoj je u proteklih osam mjeseci ostvaren određeni pomak, pa je za osam posto smanjena nezaposlenost mladih između 15 i 25 godina. Iz Europskog socijalnog fonda očekuje se oko 60 milijuna eura za zapošljavanje mladih u idućoj godini. Iskoristit ćemo svaki euro, poručio je Mrsić. (www.poslovni.hr; Fotografija: Arhiva)