Bild: Hrvatskoj zbog loše Vlade prijeti bankrot

Prema pisanju Večernjeg lista, ekonomska situacija u Hrvatskoj dramatično se pogoršala i sada joj, baš kao i Grčkoj, zbog lošeg upravljanja prijeti državni bankrot – piše nedjeljno izdanje najčitanijih njemačkih novina Bild, potkrijepljujući svoje tvrdnje “tajnom analizom” Europske komisije napisanom 19. svibnja.
Taj dokument Komisije navodi da je hrvatska vlada ostvarila “ograničen napredak” u ispunjavanju 5 od 8 ekonomskih preporuka koje je Komisija dala Hrvatskoj prošle godine (djelomičan napredak ostvaren je u ispunjenju još dvije, a značajan napredak u ispunjenju samo jedne preporuke). “U crvenom pet puta”, zaključuje Bild i kaže da dokument “otkriva manjkavosti Hrvatske” jer se u “pet od osam ključnih zadataka ništa nije dogodilo”. Dokument nabraja i ovogodišnje ekonomske preporuke Komisije.
– Nakon ponovljenih apela iz Europske komisije, Hrvatska sada mora pokazati da država konačno ozbiljno shvaća vladavinu prava – izjavio je za Bild Peter Ramsauer, predsjednik Odbora za ekonomiju u njemačkom Bundestagu.
Bild smatra da će odluka Ustavnog suda o žalbi na pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu, za koju navode da se očekuje do 15. lipnja, biti test na kojem će se pokazati vladavina prava u Hrvatskoj.
“Sanader je osuđen 2012. na deset godina zatvora zbog korupcije, ali mnoga pitanja ostaju neodgovorena. Tako je najvažniji svjedok tužiteljstva i sȃm sjedio u zatvoru a nakon suđenja završio navodno sa švicarskom putovnicom”, piše Bild, očito aludirajući na svjedoka Roberta Ježića za kojega se vjeruje da se nalazi u Švicarskoj i koji još nije ispunio obećanje dato Županijskom sudu da će vratiti državi 5 milijuna eura koje je mađarski Mol navodno isplatio na račun njegove švicarske tvrtke kao mito za Sanadera.
Njemački zastupnik Peter Ramsauer u Bildovu članku kaže da je vladavina prava “važna za hrvatsku ekonomiju, Europu i za sve one koji žele investirati u Hrvatskoj, a slučaj Sanader može biti prilika da se to dokaže”. (www.vecernji.hr, Fotografija: vecernji.hr, 24. 5. 2015)