“Bukom motora protiv tišine ALS-a”

U subotu, 23. svibnja, u samom centru Slatine motociklisti Motokluba „Speed“ su podržali humanitarnu akciju „Bukom motora protiv tišine ALS-a“ turirajući motore punu minutu. Unatoč nestabilnom vremenu bajkeri su se skupili u pristojnom broju. Ovu međunarodnu akciju organizira Udruga Neuron sa ciljem senzibilizacije javnosti za oboljele od ove neurološke bolesti, a na njoj su sudjelovali motoklubovi diljem Hrvatske i Europe.
Amiotrofična lateralna skleroza(ALS) je bolest koja brzo napreduje i napada motoričke neurone u leđnoj moždini i stražnjem dijelu mozga. Motorički neuroni prenose živčane impulse koje mozak daje onim mišićima kojima svjesno upravljamo. Ta bolest deformira ili uništava motoričke neurone, zbog čega dolazi do progresivne paralize. Kako bolest napreduje, mišići slabe i atrofija se širi na cijelo tijelo. S vremenom bolest slabi i mišiće dišnog sustava, pa oboljela osoba mora biti na respiratoru. Budući da bolest napada jedino motoričke neurone, ona ne oštećuje umne sposobnosti, osobnost, inteligenciju ni pamćenje oboljelog. Bolest ne napada ni osjetila — oboljeli može gledati, mirisati, ima osjetilo okusa, čuje i osjeća dodir. Oboljeli obično umiru u razdoblju od tri do pet godina od prvih simptoma, ali oko 10 posto oboljelih živi deset i više godina. Uzrok bolesti nije poznat.
Kako atrofija preuzima cijelo tijelo, oboljeli mogu komunicirati samo pokretima očiju. Oprema i softver potreban da bi se tako uspostavila komunikacija je skup te je Udruzi potrebna pomoć. (www.icv.hr, mt; Fotografije: Marko Telišman, 23. 5. 2015.)

[nggallery id=8090]