Distrofičari obilježili svoj Dan

Udruga distrofičara Virovitica obilježila je danas Nacionalni dan oboljelih od mišićne distrofije. Tim povodom u prijepodnevnim satima organizirala je prigodni štand na kojemu su se zainteresirani građani mogli informirati o jednoj od najtežih bolesti – mišićnom distrofijom, ali i upoznati s radom ove vrlo aktivne udruge.
Kako je tom prigodom istakla predsjednica Udruge, Anđelka Bistrović-Nastić, od mišićne distrofije oboljevaju uglavnom mladi ljudi, a javlja se najčešće između 7. i 20. godine života.
Najčešći i najznačajniji oblik je Duchenneova distrofija i većina bolesnika stoga već u dobi od 10 ili 12 godina završava u invalidskim kolicima, a umiru zbog komplikacija s disanjem u dobi od 20 godina. Unatoč teškoćama s kojima žive, članovi Udruge su vrlo aktivni, posebice kada je riječ o njihovim kreativnim radionicama na kojima izrađuju razne ukrasne predmete, a dio njih građani su i danas mogli kupiti na štandu.
Prikupljena sredstva Udruga će koristiti za svoje potrebe, a s obzirom na teško materijalno stanje, a s druge strane velike potrebe, takva sredstva su im i više nego potrebna. (www.icv.hr, b.s., Fotografije: Kristina Oberling, 21.05.2015.)

[nggallery id=8064]