Globe grupa OŠ V. Nazor dobila meteorološku postaju

Zahvaljujući GLOBE grupi Osnovne škole Vladimir Nazor i Gradu Virovitica od sada se vremenska prognoza može pronaći i na stranici www.pljusak.com.

Automatska meteorološka postaja ”Virovitica, OŠ Vladimir Nazor” kombinacija je tradicionalnih meteoroloških standarda i nove tehnologije. Tradicionalni se dio postaje odnosi prvenstveno na meteorološki zaklon ili kućicu. Dizajn i položaj kućice u potpunosti zadovoljavaju sve važeće meteorološke standarde (boja, oblik i konstrukcija, postolje, visina, travnata površina, izloženost suncu). Od mehaničkih instrumenata tu su još i visoko kvalitetni Hellmanov kišomjer te dva termometra za tlo koji mjere temperaturu tla na 5 i 10 cm dubine. Ostali meteorološki instrumenti pripadaju u novije tehnologije, a uključuju senzore za temperaturu i vlažnost zraka, digitalni kišomjer i digitalni anemometar. Obrađeni signali s digitalnog kišomjera i anemometra šalju se bežičnim putem na senzor za temperaturu i vlažnost zraka koji se nalazi u meteorološkoj kućici, a zatim se svi podatci zajedno bežično šalju na konzolu smještenu u zatvorenom prostore škole.

Konzola je spojena na računalo koje putem računalnog programa podatke dodatno obrađuje i šalje na Internet. Takvi gotovi podatci dostupni su 24 sata na dan na stranici www.pljusak.com ili direktno na http://pljusak.com/meteo.php?stanica=virovitica_nazor. Prostor za kućicu i meteorološke instrumente nalazi se s južne strane Osnovne škole Vladimir Nazor u Virovitici.

Cijeli projekt postavljanja automatske meteorološke postaje vođen je od strane udruge Pannonia Meteo te njihovog potpredsjednika Krunoslava Pavlovića koji vodi brigu i o hardverskom i softverskom održavanju. Prostor, stari meteorološki zaklon i mehanički kišomjer osigurala je škola, a sredstva za ostale meteorološke instrumente i obnavljanje kućice i postolja izdvojena su iz proračuna Grada Virovitice. (www.os-vnazor-vt.skole.hr, 22.5.2015.)