Informativni dan Strukovne škole Virovitica

Kako bi prikazala svoj rad građanima, roditeljima i posebno budućim mogućim učenicima, Strukovna škola Virovitica provela je  Dan otvorenih vrata.

Program je započeo pozdravnim govorima i himnom nakon kojih je uslijedilo podizanje zelene zastave i dodjeljivanje dijamantnog statusa Eko škole. U pauzi programa učenici su mogli razgledati školu, kabinete i sve u daljnjem tekstu spomenute sadržaje, a nakon pauze program je nastavljen modnom revijom u holu škole i aukcijom torte. Tortu su ispekli slastičari, i za nju su se mogli natjecati svi razredi. Ipak, pobjedu je odnio 2.a te je prikupljen novac doniran Zajednici Vjera i svjetlo.

Učenici i nastavnici pokazali su ono najbolje što se u školi radi i svakodnevno događa. Radionice iz stručnih predmeta vježbeničke tvrtke, poslovnog dopisivanja, trgovine, ugostiteljstva, kao i iz općeobrazovnih predmeta održale su se od 12 do 14,30 sati.

Posjetitelji su na ovogodišnjem Danu otvorenih vrata imali priliku vidjeti zaista različite sadržaje. U učionici matematike su mogli vidjeti kako ovaj predmet može biti i izuzetno zabavan ako se uči kroz igru, kao što je ovdje bio slučaj.

Oni učenici koje je možda više zanimalo zanimanje ekonomist, komercijalist ili turističko – hotelijerski komercijalist, mogli su prisustvovati brojnim radionicama, prezentacijama i predavanjima. U školi su postavljeni štandovi vježbeničkih tvrtki trećih razreda naše škole, Medoline, Lavande, Zoom i Nijansa, prezentiran je projekt Virovitica na kotačima, poslovno komuniciranje putem poslovnih pisama danas, te u prošlosti – pisanje perom i na pisaćem stroju, kao i prezentacija Zagrebačke banke na njihovom info pultu.

Sve ono što mogu naučiti učenici koji se odluče obrazovati za zanimanja slastičara, kuhara ili konobara, mogli su doživjeti ako su posjetili ugostiteljske praktikume. U petak je bila prava prilika za ulazak „iza kulisa” i pogled u dinamičan svijet koji skrivaju ove prostorije. Kako se spravljaju palačinke, frapei, razne slastice ili pravilno postavlja stol – sve su to bile samo neke od aktivnosti koje su nam pripremili vrijedni učenici i nastavnici ovog aktiva. Predstavljena su čak i dva projekta – Što je je(v)o stari Mikeš? i Nutricionizam – Budi sretan, budi zdrav.

Edukativni program koji su predstavili nastavnici društvene grupe predmeta zajedno sa svojim učenicima bio je sastavljen od desetak kratkih filmova pod nazivom Bajkovita Hrvatska. Posjetiteljima, osobito budućim učenicima, predstavili su stručne časopise i školske udžbenike za novu školsku godinu. Pripremljena je i radionica za učenike na kojoj su izrađivani plakati u povodu obilježavanja 270 godina od obnove Virovitičko-podravske županije.

Aktiv hrvatskoga jezika u suradnji s učenicima 1. i 2. razreda ekonomista pripremio je zabavni kviz znanja gdje su učenici iz hrpe teških pitanja izvukli ona najteža i pokušali se izboriti za pobjedu, što je na kraju uspjelo 2. b razredu u sastavu: Nikolina Tomšić, Ivan Meršić, Leonarda Topolovčan, Patricia Zoretić i Ivana Vuković. Drugo mjesto osvojila je ekipa 1. b razreda, na treće mjesto zasjeo je 1.a, dok je 2. a osvojio ne manje vrijedno četvrto mjesto.

U knjižnici su se odvijala razna čuda i cijeli je dan vrvjela posjetiteljima. Da bi privukla što više učenika i pružila svima priliku da se zabave, organizirala je nekoliko aktivnosti. Za sve marljive ručice – izrada straničnika, za poetske duše – izrada poetskog kolaža, za knjigoljupce – book cafe, a za one koji samo vole uživati gledajući – kazalište razlika.

Aktiv stranih jezika upoznao nas je s raznim običajima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj. Tako se na klupama moglo pronaći klasičnog engleskog čaja, nezaboravnih slastica poput čokolade After eight ili popularnim Macarona (ne, to nije ono što vam mama skuha s umakom, radi se o kolačićima). U umanjenoj verziji, vidjeli smo poznate znamenitosti i suvenire gradova, mogle su se pronaći i poznate fraze iz pojedinih zemalja, pa čak i izraditi vlastite razglednice, a cijelu priču zasladili su njemački gumeni bombončići. (www.ssv.hr, 29.5.2015.)

[nggallery id=8150]