Vikend nam je okidač za lom…

“Vikend nam je uglavnom okidač za lom i zato ga jedva čekamo”, rekao nam je Marko, virovitički srednjoškolac, učenik trećeg razreda, jedan od onih koji se ne izdvaja iz mase sličnih vršnjaka. Ovo je njegova priča, priča o odrastanju, kako danas mladi doživljavaju mladost i izlazak.
Što se pije? Što je jeftinije. Nema se novca. Uglavnom je to vino, bambus. Nekog starijeg žicamo da nam kupi cugu, iako često i trgovci “zažmire” na naše godine. Ne pitaju nas koliko imamo godina kada nam prodaju alkohol. Njima je važno da prodaju, nama da se “dopingiramo”.
PIJE SE VINO JER JE NAJJEFTINIJE
Nakon što pribave alkohol, sjedaju na klupe u parku, školska igrališta ili u kuće/stanove onih kojima roditelji nisu kod kuće i kreće akcija.
Dosta se pije. Piju svi, i cure i dečki. Nema pravila. Nekada se ranije izlazilo van i ranije vraćalo, danas izlazimo oko deset, vraćamo se pred zoru. U nekim lokalima nam nesmetano toče alkohol, iako je to zabranjeno. Tamo nam je najdraže piti žesticu, medicu, votku, mentol, rakiju jer to odlično legne nakon vina i piva. Tako pijani tada možemo izaći u neke elitnije kafiće na cajke jer tamo se ne pije puno budući da je skupo. Stoji se cijelo vrijeme uz jedno pivo. Droge ima, ali to je uglavnom trava. Za “bijelo” se nema novca, a trava je uvijek dostupna, iako je jedno vrijeme i nije bilo previše na tržištu. Uostalom, za 50 kuna nas nekoliko je “u nebu”, a to je mali novac za pristojno “razbijanje”.
SEKS JE PRIJE 18. POSTAO NORMALAN
Seks?
Danas se mladi seksaju puno prije nego neke generacije ranije. Teško je naći nekog punoljetnog tko već nije bio s nekim. Neki često mijenjaju partnere i o tome se priča, tako da znamo tko je kakav, tko to i kako radi. Cijeli tekst možete pročitati u najnovijem Virovitičkom listu. (www.icv.hr, Fotografija: Ilustracija, 30. 5. 2015)