Maturirali su prije 50 godina…

Mnogima je zaigralo oko srca na 50. godišnjici mature učenika Gimnazije Petra Preradovića. Sa svih strana okupili su se maturanti koji su Gimnaziju pohađali od 1961. do 1965. godine. Skupilo ih se 26, sastali su se kako bi se prisjetili tih dana, evocirali uspomene na mladost i najljepše životno doba. Nasmijali su se svojim zgodama, događajima iz školskih klupa.
Ivica Vajtner prije 50 godina bio je maturant iste te Gimnazije. I on je bio među 26 odabranih te se prisjetio se kako je to nekada bilo.
Bilo je drukčije. Danas je zgrada Gimnazije renovirana, uređeno je dvorište. Mi smo, recimo, nosili drva u podrum. Drva su se pilila ispred zgrade, a potom smo ih na tjelesnom unosili u dvorište, pa u podrum.
– Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja polovica je otišla na fakultete, polovica učenika se zaposlila i ostala u Virovitici. Većina nas je bila u Zagrebu na fakultetu. Jedan dio u Sarajevu, jedan u Rijeci. Nakon fakulteta, velika većina se vratila u Viroviticu.
Sjeća se i kako je to bilo “strogo doba”, potpuno drukčije od današnje “slobode”.
– Da, bio je strog režim. Poslije 20 sati se nije smjelo biti u gradu, a posjet javnim lokalima bio je potpuno zabranjen uz mogućnost isključenja iz škole. Pušenje nije dolazilo u obzir. Iako se nekima to danas može činiti čudno, mi smo navikli na to i nisu nam smetala ta pravila. Cijeli tekst možete pročitati u najnovijem broju Virovitičkog lista. (www.icv.hr, Fotografija: Božo Turkalj, 30. 5. 2015)