Na današnji dan: 17. svibnja

Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije
Kao dan kojim se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije izabran je 17. svibnja, jer je homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 17. svibnja 1992. godine. U 2003. godini kanadska organizacija Fondation Émergence pokrenula je sličan događaj, Nacionalni dan protiv homofobije, ali su ga 1. lipnja 2006. godine promijenili u 17. svibnja, da se pridruže međunarodnom pokretu. Međunarodni dan borbe protiv homofobije ima za cilj koordinirati međunarodne događaje kojima bi se postiglo poštivanje lezbijki i homoseksualaca u svijetu. Za razliku od LGBT Pride dana, na kojima se ističe ponos nečijom seksualnosti i odbijanjem da se srami od nje, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije ističe se da je homofobija štetna i mora biti razorena u svojoj logici i protiv nje se treba otvoreno boriti.

Velika Britanija proglasila rat Francuskoj
Na današnji dan 1756. godine Velika Britanija je proglasila rat Francuskoj koji je u povijest ušao kao Sedmogodišnji rat (Pomeranski rat ili Francusko-indijanski rat). Sukobljene strane bile su Velika Britanija, britanske kolonije u Sjevernoj Americi, Pruska i Hannover protiv Francuske, Austrije, Rusije, Švedske i Saske. Iznenadno povlačenje Rusije, zbog smrti carice Elizabete, te dolazak na rusko prijestolje izrazito propruski raspoloženih careva, Petra III. i njegove supruge Katarine II., dovelo je do sklapanja mira 1963. u dva ugovora u Parizu. Priznat je poraz Burbona u korist Engleske i predaja francuskih kolonija Englezima, a Šlezija je ostala Pruskoj.

Aljaska neslužbeno proglašena vlasništvom SAD-a
Aljaska, poluotok na sjeverozapadu Sjeverne Amerike, 1884. godine je neslužbeno proglašena vlasništvom SAD-a. Rusi su je nakon Krimskog rata prodali Amerikancima čija se odluka za kupnju pokazala kao odličan strateški potez – Aljaska je bogata rudama zlata i srebra te šumama i zalihama nafte. Milijun i pol četvornih kilometara prodano je 1867. godine za samo četiri centa po jedinici. Iako je 1959. godine Aljaska službeno postala 49. država SAD-a, na današnji dan 1884. godine potpisan je “organski zakon” kojim su započete prve prave administrativne veze Aljaske i Washingtona.

Izašao prvi broj stripa “Comic Cuts”
U Londonu je 1890. godine počeo izlaziti “Comic Cuts”, prvi strip koji se na novinskom papiru prodavao na tjednoj bazi. Strip je inspirirao brojne izdavače da se jače posvete tom žanru, a 1953. godine je prestao samostalno izlaziti te je pripojen Knockoutu, stripu koji je izašao u samo dva izdanja.

Irska priznata kao samostalna država
Britanska vlada priznala je na današnji dan 1949. godine Irsku kao samostalnu državu. Nakon što su otok u 12. stoljeću pokorili Normani, otočna zemlja pala je pod dugogodišnju vlast Engleske koja se prema zatečenom stanovništu odnosila bez poštovanja te su brojni Irci u 19. stoljeću pobjegli u Ameriku. Nakon dugih i teških pregovora, Britanci su 1949. godine konačno priznali Irsku koja je dan nakon priznanja postala suverena Republika (izuzev Sjeverne Irske) s glavnim gradom Dublinom. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedia, 15.5.2015.)