Naglasak na reforme lokalne samouprave

Petnaest načelnika općina Karlovačke županije odazvalo se pozivu predsjednika Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đure Bukvića i glavnog tajnika udruge Brune Hranića na zajednički sastanak u srijedu 29. svibnja 2015. godine. Domaćin susreta bila je općina Vojnić na čelu s načelnikom Nebojšom Andrićem, članom Upravnog odbora udruge.

U angažiranoj i konstruktivnoj raspravi  dotaknuta su brojna pitanja koja tište lokalnu samoupravu. Naglasak je stavljen na reformu lokalne samouprave o koja je posljednjih mjeseci bila jedna od ključnih tema hrvatskog javnog i medijskog prostora i načelnici su izrazili neslaganje s paušalnim ocjenama o prevelikom broju općina zatraživši studiozni pristup reformi u okviru kojeg će se angažirati i udruga s vlastitom radnom skupinom. Istaknuti su problemi s javnim poduzećima kao što je Hrvatska pošta i Hrvatska elektroprivreda koje svojim poslovanjem ne pokazuju dovoljno sluha za razvoj ruralnih područja. Načelnici su također zatražili veću fiskalnu decentralizaciju sukladno prenesenim ovlastima te istaknuli probleme s državnim i poljoprivrednim zemljištem koje nije stavljeno u funkciju.

Predsjednik Bukvić upoznao je kolege načelnike s dosadašnjim aktivnostima udruge i naglasio da je došao s ciljem da se izravno s kolegama na terenu upozna s problemima koji postoje na području općina Karlovačke županije kako bi se udruga aktivno uključila u njihovo rješavanje. Načelnik Andrić informirao je kolege o sastanku kojem je nazočio  u Hrvatskom saboru  vezano uz implementaciju Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. te istaknuo probleme s donesenim pravilnicima prema kojima bi se taj program trebao provoditi, a koji nisu usklađeni sa specifičnostima ruralnih područja pa će otežavati iskorištavanje sredstava iz EU fondova. (www.uorh.hr)