Pavao Ramić se povukao u sudačku mirovinu

Orahovačko nogometno središte oduvijek je imalo kvalitetne nogometne suce. Gojko Babić bio je dugogodišnji prvoligaški sudac-mahač, Barbara Vidović danas je Fifin sudac za ženski nogomet, Igor Babić maše na 2. HNL, a pregršt je saveznih nogometnih sudaca prošlo kroz hrvatske nogometne lige. Jedan od njih je i Pavao Ramić iz Orahovice, koji se nakon punih 30 godina oprostio od aktivnog nogometnog suđenja i, kako sam kaže, definitivno od nogometa.
– 1985. godine počeo sam suditi kao 25-godišnjak. Moja prva utakmica bila je u Staroj Jošavi, gdje su se susreli domaća Iskrica i Pušina. Sjećam se, na tu sam utakmicu išao svojim prvim motorom. I tako je krenulo. Danas kad sve zbrojim, sudio sam ukupno 1590 utakmica, od čega 515 kao glavni i 1075 kao pomoćni sudac – kaže Pavao Ramić koji se nogometom počeo baviti puno ranije jer je prvo igrao za orahovački Papuk, a onda je branio vrata tadašnjeg NK Slavonca iz Donje Pištane, odakle je i rodom. Kroz svoju sudačku karijeru stekao je zvanje saveznog nogometnog suca i sudačkog instruktora, a prošao je nogometne travnjake po cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj.
– Sudio sam uistinu posvuda, od Županje do Vrbovca. Bilo je tu svega, i lijepih i ružnih trenutaka. Mene nikad nisu dirale psovke i vikanje publike sa strane, uvijek sam se koncentrirao samo na utakmicu. Nije bilo važno tko je na terenu, igraju ”plavi protiv bijelih” i to je za mene bio zakon. U karijeri sam ukupno, u svih 30 godina, ”promašio” samo pet utakmica na koje sam bio delegiran. Oduvijek sam volio sport i nogomet i uživao sam u sudačkom svijetu – kaže Ramić koji je na svoju prvu utakmicu došao motorom, a tako je odlučio stići i na zadnju. Skuterom se dovezao u 20 kilometara udaljeni Četekovac, gdje je odmahao susret 2. ŽNL između domaćeg Dinama i Standarda iz Nove Šarovke… (www.icv.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić, 30. 5. 2015)

[nggallery id=8155]