Obavijest voćarima i vinogradarima

Obavijest proizvođačima trešnje!

Vlasnicima nasada trešnje preporučamo da postave žute ploče u nasadu radi praćenja leta trešnjine muhe. Ona uzrokuje crvljivost plodova trešnje kasnijih rokova dozrijevanja koji nisu tržišno upotrebljivi. Ako se primijeti jedna muha na dvije postavljene ploče, pristupiti suzbijanju namjenskim insekticidom.

Obavijest voćarima!

Tijekom vikenda zabilježene su infekcije uzročnikom krastavosti na jabukama. Preporučamo izvršiti zaštitu jabuke prije najavljenih oborina kombinacijom fungicida. Pregledom nasada primijećena je pojava mina na listu od minera kružnih mina. Ličinke su vrlo male i za suzbijanje se preporuča namjenski insekticid kojim se ujedno suzbijaju i ličinke jabučnog svijača. Obilaskom terena zasijanim kupusom utvrđena je pojava gusjenica malog kupusara, te let kupusnog moljca. Štete od gusjenica očituju se u izgrizanju lista praveći na njemu rupice, a kasnije štete čine na glavici kupusa koji nije za prodaju. Potrebno je pratiti pojavu gusjenica na usjevima i po potrebi provesti suzbijanje. Prskati prije nego gusjenice uđu u glavice, dodati okvašivač i prskati većom količinom vode. Potrebno je izvršiti zaštitu nekim od navedenih insekticida vodeći računa o karenci. Prije najavljenih oborina potrebno je provesti zaštitu lista protiv najčešćih gljivičnih bolesti fungicidima, a također prilagoditi fungicid terminu berbe.

Obavijest vinogradarima!

Od posljednje preporuke za vinovu lozu prošlo je 10 dana, loza je u intenzivnom porastu te je potrebno izvršiti zaštitu prije cvatnje. Idućih dana najavljene su nove oborine , a one prošle na meteorološkim stanicama zabilježile su infekciju gljivicom uzročnikom plamenjače vinove loze. Potrebno je izvršiti zaštitu nasada i protiv pepelnice vinove loze preporučenim fungicidima.

Preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača. Redovito voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavati ambalažu kako je propisano pravilnikom.  (www.icv.hr; bs; 19.5.2015.)