Obitelj Stubičar među prvim uzgajivačima paulownie elongate

Na našim prostorima sve se češće može vidjeti Paulownia. O čemu se radi? Paulownia elongata je najbrže rastuće drvo na svijetu podrijetlom iz jugoistočne Kine. Njene sadnice, prilagođene našim uvjetima, proizvedene su u Njemačkoj, a uzgoj ne zahtijeva posebnu zemlju.
Među prvim uzgajivačima Paulownie elongate na prostorima Virovitičko-podravske županije je obitelj Stubičar iz Turanovca. Pored građevinskog obrta, Marijan Stubičar i njegov sin Mihael, student agronomije, prvi su krenuli u novi biznis.
– Počeli smo se baviti uzgojem Paulownie elongate prije tri godine. Bili smo prvi u županiji koji uzgajaju tu biljku, ali i među prvima u Hrvatskoj. Za Pauwloniu smo saznali od kuma iz Njemačke. Naša plantaža se nalazi u Turanovcu, na području zvanom Jelav, na kojem smo zasadili 1.000 sadnica, dok smo u Ulici Branka Sabolića zasadili još dvjestotinjak sadnica – kažu Marijan i Mihael Stubičar. Cijeli tekst možete pročitati u najnovijem broju Virovitičkog lista. (www.icv.hr, žđ, Fotografija: Bruno Sokele, 16. 5. 2015)

[nggallery id=8026]