Posljednja mobilnost u sklopu Comenius-a

Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina 2013. godine započela je Comenius multilateralno školsko partnerstvo naziva „Friendshipofdances“/Plesni prijatelji, koje financira AMPE-u u iznosu od 22,500 eura. Projekt provodi pet zemalja – Hrvatska, Turska, Bugarska, Slovačka i Poljska te traje dvije godine.
U periodu od 18. do 22. svibnja 2015. godine provedena je posljednja mobilnost u Rybnik ,Poljska. U mobilnosti su sudjelovale ravnateljica Božica Majhen, Silvija Mađarić, Renata Grahovac i Melita Schmitz.
Prvi dan mobilnosti započeo je priredbom koju si priredili učitelji i učenici SzkolePodstawowanr 13, Rybnik te predstavili pjesme i plesove Poljske ali isto tako i partnera projekta. Nakon završetka priredbe, slijedio je obilazak okruga Chwalowic u kojemu je smještena škola domaćina pri kojemu smo mogli saznati ponešto o povijesti okruga i škole. Zatim je uslijedio odlazak u školu, gdje smo naučili pjevati himnu našeg projekta – Friendshipofdances.
Drugi dan mobilnosti bio je posvećen upoznavanju povijesti i kulturne baštine Poljske. Uslijedio je cjelodnevni izlet u Krakow – grad kraljeva te u najstariji rudnik soli u Europi –Wieliczka.
Treći dan započeo je obilaskom vrtića koji se nalazi u okrugu u kojemu je smještena i škola domaćina. U sklopu obilaska vrtića, upoznati smo sa njihovim programom i načinom rada. Potom su se nastavnice uputile u školu, gdje su proveli ostatak dana u obilasku škole, prisustvovali na oglednim satima te radionicama. Učili su plesati poljski ples Polonez te nazočili na radionici Wycinanki – tradicionalna poljska umjetnost rezanja papira. Svaka škola partnera održala je svoju plesnu radionicu. Učiteljica Renata Grahovac, naučila je drugi razred pjevati pjesmu „ Mali bratec Ivo i mala Marica“ te prikladne korake. Pri završetku radionica, nastavnici su mogli uživati u izvedi tradicionalnih plesova regionalne poljske skupine „Przygoda“
Četvrtog dana uslijedio je obilazak regije Silesian gdje su imali prilike vidjeti kako su živjeli i radili stari poljaci, tradicionalne instrumente te čipku koja je karakteristična za tu regiju.

Posljednjom mobilnošću u sklopu projekta Plesni prijatelji partnerstvo između Turske, Bugarske, Slovačke, Poljske i Hrvatske koje traje dvije godine privodi se kraju. U tom razdoblju, kroz mnogobrojne aktivnosti, partnerima je predstavljena kultura i tradicija slatinskog kraja. (www.icv.hr, bm, 25.5.2015.)

[nggallery id=8105]