Stjepan Vošćak, dobitnik vatrogasnog priznanja

Na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice održanoj u Puli u okviru programa obilježavanja Mjeseca zaštite od požara uručena su i najviša vatrogasna priznanja. Plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića dobio je i Stjepan Vošćak, odvjetnik i dugogodišnji virovitički vatrogasac, član Upravnog odbora DVD-a Virovitica.
Prije preseljenja u Viroviticu Stjepan Vošćak je živio u Dugom Selu Lukačkom, a studij prava završio je u Zagrebu.
U Viroviticu se doselio krajem sedamdesetih i odmah se uključio u rad DVD-a Virovitica.
– Djed, otac i stric bili su vatrogasci, pa se i kod mene ljubav prema vatrogastvu javila u najranijem djetinjstvu. Prvo sam bio član DVD-a Dugo Selo, a potom i DVD-a Virovitica. Vatrogastvo je tradicija naše obitelji, a najveći “okidač” u cijeloj toj priči bila je humanost tog poziva, značaj spašavanja unesrećenih i njihove imovine, što je, vjerujem, slučaj i kod drugih vatrogasaca.
– Još su svježa sjećanja iz Domovinskog rata, gledam to s aspekta žitelja grada, ali i s aspekta vatrogasca. Žao mi je što je premalo poznata uloga vatrogasaca u Domovinskom ratu. Ne samo da su bili zaduženi za gašenje požara, nego su i “ruku pod ruku” s Civilnom zaštitom aktivno sudjelovali u spašavanju ljudi i imovine od bilo kakve opasnosti, a ne samo od požara. Također je i veći broj vatrogasaca sudjelovao u Domovinskom ratu kao pripadnici raznih postrojbi Hrvatske vojske i Policije. Već tijekom rata, zbog izražene potrebe, došlo je do reorganizacije vatrogastva. Tako je sukladno teritorijalnom organiziranju države došlo do nastanka Vatrogasnih zajednica, odnosno organiziranja krovne udruge – Hrvatske vatrogasne zajednice, čiji sam bio član Skupštine, kao i Predsjedništva HVZ-a i to u prvom sazivu. Prvi Statut Hrvatske vatrogasne zajednice pisan je upravo u Virovitici, u čemu je sudjelovalo nekoliko naših vatrogasnih djelatnika. Izuzetno sam ponosan što sam bio član tog dobrog tima. U svakom slučaju, vatrogasci su zasigurno odigrali jednu od najvećih uloga i prije i za vrijeme, ali i poslije Domovinskog rata, posebno u dijelovima Hrvatske gdje je trebalo mjesta i gradove podići iz ruševina. Cijeli intervju pročitajte u najnovijem Virovitičkom listu. (www.icv.hr, bs, Fotografija: Bruno Sokele, 22. 5. 2015)