Studijski posjet LAG-u PAPUK

LAG PAPUK Orahovica studijski su posjetili predstavnici srpskih općina Novi Kneževac i Kanjiža koji su pilot projekt LAG-ova. Voditelj LAG-a PAPUK Saša Rister u sklopu studijskog obilaska područja LAG-a Papuk pokazao je gostima iz Srbije ljepote Orahovice i okolice te demonstrirao primjere povlačenja sredstava iz EU fondova, a najvećim dijelom su to primjeri iz poljoprivrede. Predstavnike iz Srbije pozdravio je gradonačelnik Orahovice i predsjednik LAG-a PAPUK. Josip Nemec predstavivši projekte Grada Orahovice.
-Prva stanica našeg obilaska bila je sunčana elektrana FNE Orahovica 1 koja se nalazi u Orahovici u poslovnoj zoni 2. Na više od 18.000 četvornih metara, ugrađeno je 2.040 solarnih panela koji će proizvoditi 499,925 kWp nazivne snage, a ukupna investicija u FNE “Orahovicu 1” iznosi približno 11 milijuna kuna. Nakon toga obišli smo vinariju PP Orahovica d.o.o. gdje smo upoznali naše goste s tehnologijom prerade grožđa, a nakon toga organizirana je i degustacija vina. Po završetku degustacije, obišli smo Izletište „Orah“ te predstavili Orahovicu kao najpoznatiju turističku destinaciju na području Virovitičko-podravske županije koju godišnje posjeti preko 250.000 posjetitelja. Gosti iz Srbije iznenadili su se ljepotom Jezera, kvalitetom vode i uređenošću okoliša. Drugi dan studijskog posjeta počeo je obilaskom PP Orahovica d.o.o. pogona za preradu lješnjaka. Pogon je sufinanciran sredstvima iz IPARD programa. Voditeljica pogona Snježana Vasiljević pojasnila je tehnologiju prerade lješnjaka te upoznala goste s podatkom da je kao je orahovačka plantaža lješnjaka najveća u Europi. – kaže voditelj LAG-a Papuk Saša Rister. Rister je nastavio da su u sklopu studijskog posjeta posjećene i usjedne općine, Čačinci, Zdenci i Crnac:
-Posjetili OPG Josip Major iz Bankovaca gdje nas je dočekao nas načelnik općine Zdenci, Tomislav Durmić te kratko pozdravio goste iz Srbije i zahvalio im na dolasku. OPG Josip Major bavi se ratarstvom i stočarstvom. Imaju preko 200 ovaca, oko 100 muznih krava, 23 konja te obrađuju 200 Ha zemlje. Godišnje proizvedu oko 400.000 litara mlijeka. U općini Crnac posjettili smo OPG Saša Obradović gdje je goste dočekao načelnik općine Crnac Mato Damjan. OPD Saša Obradović bavi se isključivo ratarstvom te obrađuje oko 180 Ha zemlje. Jedan dio ima u ekološkoj proizvodnji koja je dosta zahtjevna. Na području općine Čačinci obišli smo dva OPG-a koji su dobili od LAG-a PAPUK pismo preporuke za svoje projekte te su iz IPARD-a dobili sredstva u visini od 50 % vrijednosti projekta. Oni su OPG Šimatović Vlado koje obrađuje oko 50 Ha zemlje i bavi se ratarstvom. Iz IPARD projekta, ovaj OPG je kupio novi traktor s priključcima. Drugi je
OPG Ninčević Zoran koji je iz IPARD-a kupio poljoprivrednu mehanizaciju uz potporu od 50%.- zaključio je Rister te na kraju dodao kako su gosti iz Srbije otišli prepuni dojmova i iskustava što im je i bio glvni cilj ovog studijskog obilaska. (www.icv.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić, 27.05.2015.)

[nggallery id=8127]