U iščekivanju povrata poreza

Porezna uprava objavila je na svojoj internetskoj stranici tjedni plan obrade i isplate povrata preplaćenog poreza na dohodak za 2014. godinu. Tako će svaki petak objaviti plan obrada godišnjih prijava poreza na dohodak po područnim uredima za nadolazeći tjedan.
Pritom iz Porezne uprave pojašnjavaju kako se obrada godišnjih prijava provodi prema redoslijedu podnesenih zahtjeva. Sukladno tomu, povrati poreza isplaćivat će se uobičajenim redoslijedom i dinamikom do kraja godine. Naime, Općim poreznim zakonom propisano je da “Porezno rješenje koje se donosi na temelju godišnje porezne prijave mora se dostaviti poreznom obvezniku čim je to moguće, a najkasnije u roku od godine dana nakon isteka roka za podnošenje godišnje porezne prijave”.
Porezna uprava na razini RH zaprimila je oko 670.000 godišnjih prijava poreza na dohodak za 2014. godinu, što je nešto manje od broja prijava za 2013. godinu.
Od ukupnog broja godišnjih prijava za 2014., oko 16.000 je s područja Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, kk, Fotografija: Arhiva, 28.05.2015.)