Pitomački učenici putuju u Englesku

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, Antonija Gladović donijela je Odluku o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2015. godinu, za program Erasmus+ – Ključna aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Srednjoj školi Stjepana Sulimanca odobren je projekt pod nazivom Watchful Approach to Vocational Education ili skraćeno WAVE vrijedan 72.663,00 EUR.
Program Erasmus+ obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Program je usmjeren jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta.
Partnerska organizacija na projektu Srednje škole Stjepana Sulimanca je The Training Partnership Ltd iz Engleske koja ima 20 godina iskustva u organiziranju stručnih osposobljavanja i stručnih posjeta učenika i nastavnika iz EU.
U sklopu projekta na stručnu praksu u Englesku u trajanju od 14 dana uputiti će se 30 učenika različitih zanimanja (Agroturistički tehničar, Upravni referent, Kuhar i Konobar) i 3 nastavnika. Pokrajina Devon je poznata pokrajina u Engleskoj po svojoj agronomiji, ali i kao omiljeno turističko odredište.
– Ovo svakako pruža priliku našim učenicima osnažiti svoja znanja i steći iskustvo rada na mjestima stručne prakse koja se bave upravo onim područjem rada u kojima se naši učenici obrazuju i koje im je ciljano radno mjesto nakon završetka obrazovanja. Škola planira i dalje pisati projekte mobilnosti za svoje učenike obzirom da smatramo da je projekt mobilnosti za učenike izvrstan način za motivaciju učenika na postizanje boljih uspjeha u redovnom obrazovanju. Opis cijele mobilnosti, njihove uspješnosti, iskustva učenika i ciljevi koji su zadani i ostvareni bit će opisani na web stranici škole kako bi bili dostupni širem građanstvu. Mogućnost odlaska na stručnu praksu u zemlje EU pružit će sadašnjim učenicima veliku motivaciju za rad kako bi u budućnosti i sami sudjelovali na nekoj od planiranih budućih mobilnosti učenika. Očekujemo da će se utjecaj osjetiti na cjelokupnom broju učenika naše škole. Početak projekta je 1. lipnja 2015. godine, a trajat će 12 mjeseci – rekao nam je u kratkoj izjavi ravnatelj škole Josip Ivoš. (www.icv.hr, Fotografija: Facebook, 22. 5. 2015)