Veleposlanica Makedonije posjetila Grad Slatinu

U srijedu je gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš, ugostio veleposlanicu Republike Makedonije, Danielu Karagjozosku. Veleposlanica je predstavila svoju zemlju, te naglasila da i Hrvatska i Makedonija imaju iste interese, pošto gospodarstva obje zemlje zaostaju za ostatkom Europe. Naglasila je da ulaže velike napore u spajanju gospodarstvenika između naše dvije zemlje, a kao neke od prednosti kod suradnje istaknula je sličnost u jeziku i geografsku blizinu. Izrazila je mogućnost posjete naših gospodarstvenika Makedoniji, i obrnuto. Izrazila je želju za gospodarskom, turističkom i kulturnom suradnjom te naglasila važnost ovakvih sastanaka.
Gradonačelnik Roštaš je veleposlanici opisao gospodarsku situaciju u gradu te naglasio prehrambenu i tekstilnu industriju. Također je naglasio projekte energane i toplana na šumsku biomasu tj. obnovljive izvore energije kao strateško opredijeljenje grada Slatine. U nastavku je pročelnica Službe za gospodarstvo i razvoj Vera Radaš održala prezentaciju o gospodarskim aktivnostima i stanju gospodarstva u gradu Slatini.
Od predstavnika gospodarstvenika sastanku prisutan je bio Slavko Mađarić, član uprave Marinada d.o.o., koji je veleposlanici predstavio obim poslovanja Marinade s partnerima u Makedoniji te probleme na koje nailaze. Na kraju susreta dogovoren je novi sastanak u skorije vrijeme na kojemu će biti predstavljeni konkretni pravci suradnje. Na kraju susreta veleposlanica je obišla Zavičajni muzej Grada Slatine gdje joj je stalni postav muzeja i sobu Milka Kelemena predstavila ravnateljica muzeja Dragica Šuvak. (www.icv.hr, mt, Fotografije: Marko Telišman, 20.5.2015.)

[nggallery id=8056]