Gospodin Mrak nasmijao orahovačke mališane

U sklopu 47. Orahovačkog proljeća kazalište Virovitica odigrao je sjajnu predstavu za najmlađe pod nazivom ”Gospodin Mrak i tri bijela šeširića”. Mališani orahovačkog dječjeg vrtića ”Palčić” i nižih razreda osnovne škole Ivana Brlić-Mažuranić, bili su oduševljeni nasmijani tijekom cijele predstave. O čemu govori predstava i koju s glavne pouke, najljepše je dočarala dramaturginja kazališta Virovitica Dora Golub:

-Malim Marulićem nagrađena drama za djecu ”Gospodin Mrak i tri bijela šeširića” jedne od najhvaljenijih suvremenih spisateljica za najmlađe, Silvije Šesto, dospjela je ove sezone na virovitičke kazališne daske u režiji glumca Draška Zidara. Glavni lik predstave, spomenut već u naslovu, upravo je Gospodin Mrak, personifikacija noćne pojave – tame – koju djeca vrlo često doživljavaju kao prijeteću i zastrašujuću. Upravo zbog tog straha Mrak, po prirodi senzibilan i nježan iza svojeg sablasnog naličja, pati u uvjerenju da ga nitko ne voli. Srećom, susret sa djevojčicom Žanom bit će za našeg junaka presudan kad otkrije da je njegova nova prijateljica tužna i neshvaćena poput njega, te će njih dvoje zajedno krenuti na kratko, no važno putovanje u kojem će se izboriti protiv svojih strahova, problema i predrasuda. Žanini suputnici, naime, tri su bijela šeširića. Ta trojica neprestano, objasnit će ona svom „mračnom“ sugovorniku, podsjećaju Žanu na neugodnosti s kojima se svakodnevno susreće zbog svojih klempavih ušiju. Drugi problem što muči ovu djevojčicu gubitak je voljene bake, koju će u snolikoj pustolovini s Mrakom ponovno susresti. Gospodin Mrak priča je, dakle, o prihvaćanju marginaliziranih pojedinaca i konfrontaciji sa strahovima i nesigurnostima, te ujedno i suočavanju djece sa gubitkom voljene osobe i simboličkim „mrakom“ u kakav nas takva tuga može odvesti. Redatelj i glumačka ekipa virovitičke predstave tako su se susreli sa ozbiljnom zadaćom koju im je postavio dramski tekst, a to je upravo razbijanje predrasuda o drugome i drugačijemu. Pritom je, dakako, nemoguće zaobići i zaboraviti važnost bezbrojnih pouka kojima drama obiluje. Zato će se djeca kroz lik svoje vršnjakinje Žane i dječje zaigranog Mraka podsjetiti na važnost školskih i životnih zadaća i obveza, ali i radosti i optimizma što ih trebaju voditi kroz sve postavljene im zadatke. –rekla je Golub.

Orahovački mališani koji su do kraja napunili dvoranu bivšeg kina Papuk, cijelim putem kući prepričavali su dogodovštine Žane i gospodina Mraka što je dokaz da je predstava imala itekakav utjecaj na njih. Ovome dodajmo kako je druga predstava najavljena za odrasle, a riječ je o stand up komediji ”NA komadiću Europe” Željka Pervana otkazan zbog Pervanove bolesti, a novi termin bit dogovoren u narednih nekoliko dana. (www.icv.hr, vg, Foto: Vladimir Grgurić, 05.06.2015.)

[nggallery id=8204]