Izložba: „Pape na poštanskim markama“

U Zavičajnom muzeju Slatina nakon otvaranja izložbe „Moj križ svejedno gori“ održana je i izložba „Pape na poštanskim markama“. Poštanske marke prikazane na izložbi su dio zbirke Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a izložbu je otvorio pater Vatroslav Frkin. Otvaranje izložbe su svojom prisutnošću uveličali saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, župan Virovitičko–podravske županije Tomislav Tolušić i gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš.
Izložba „Pape na poštanskim markama“ dio je filatelističke zbirke Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i prikazuje preko 300 poštanskih maraka i dopisnica s motivom papa. Među njima ima izuzetno vrijednih primjeraka, ali važna osobina poštanskih maraka je njihova estetska vrijednost i cjelovitost zbirke. Izložene su marke od pedesetih godina do današnjeg dana, a Slatinčani će je moći pogledati do 24. srpnja ove godine.
Izložbu i odabir maraka pripremili su fra Vatroslav Frkin i fra Nikola Kaurin. Pater Vatroslav Frkin u Zagrebu je pohađao sjemenište i završio Bogoslovni fakultet, a obavlja posao čuvanja arhive i knjiga u svojoj matičnoj kući u Zagrebu. Osim toga za vrijeme Domovinskog rata kao dragovoljac je obavljao vojnu kapelansku službu od studenog 1991. do 1996. godine. U toj se službi upoznao i radio najviše s onima kojima je ovaj rat najteže pao – s roditeljima poginulih branitelja, djecom poginulih branitelja, kao i s invalidima Domovinskog rata.
Osim što je glavno zaduženje patera Vatroslava sređivanje arhive, knjižnice i organizacija znanstvenih skupova bavi se i pisanjem te je autor nekoliko knjiga. Jedna je za mladiće i djevojke pod naslovom „Hodanje mladića i djevojke“, druga je knjiga za zaručnike i bračne parove. Naslov joj je „Bitne oznake bračne ljubavi“. Iz susreta s mladima izrasla je i knjiga „Uslišane molitve za bračnog druga“. Nakon izložbe pater Vatroslav Frkin održao je predavanje na temu „Pape o obitelji“. (www.icv.hr, mt, Fotografije: Marko Telišman, 25. 6. 2015)

[nggallery id=8436]