Na današnji dan: 6. lipnja

Izmišljena računalna igrica Tetris
Na današnji dan 1984. godine rođena je legendarna računalna igra Tetris. Programirao ju je u SSSR-u Aleksej Pajitnov, ruski inženjer koji je radio za Računalni centar Sovjetske akademije znanosti. Taj centar u Moskvi sovjeti su koristili kao instituciju za istraživanje i razvoj na području računalne tehnologije. Pajitnov nije dobivao nikakve tantijeme od prodaje igre, jer je ona službeno pripadala sovjetskoj vladi kao njegovom poslodavcu. Ime Tetris izmislio je Pajitnov kao spoj prefiksa tetra- (grčki 4, jer svaki element u igri sadrži 4 kockice) i sufiksa –is (po Pajitnovu omiljenom sportu tenisu). Tetris je bila prva igra koju je SSSR uspio izvesti u SAD (objavio ju je Spectrum Holobyte za Commodore 64 i IBM-ov PC). Nakon raspada SSSR-a Pajitnov je odselio u SAD. Radio je 9 godina u Microsoftu, a danas također radi na razvoju sofwarea za logičke igre.

Započela najveća operacija iskrcavanja vojske u povijesti ratovanja
Na današnji dan 1944. godine započela je najveća operacija iskrcavanja vojske u povijesti ratovanja. Na obale Normandije u sjevernoj Francuskoj iskrcalo se oko 160,000 savezničkih vojnika u pokušaju da otvore novu frontu protiv vojske Trećeg Reicha. Vrhovni zapovjednik svih savezničkih postrojbi bio je američki general Dwight D. Eisenhower (ironično je da je on bio njemačkog porijekla i da mu je prezime izvorno glasilo Eisenheuer što na njemačkom znači rudar željeza). Zapovjednik kopnenih savezničkih postrojbi bio je slavni britanski general (kasnije feldmaršal) Bernard Montgomery, s nadimkom “Monty”. Saveznici su za invaziju upotrijebili oko 5,000 brodova i iskrcali su se na potezu obale dugačkom čak 80 kilometara. Operacija je imala kodno ime “Overlord”. Nije slučajno da je odabran upravo današnji datum. Naime tog je dana 1944. bio pun mjesec, koji je omogućavao zrakoplovima noćnu navigaciju. Osim toga, bila je i jaka plima koja je brodovima osiguravala prelazak preko eventualnih njemačkih prepreka postavljenih u moru. Glavni zapovjednik njemačke obrane bio je feldmaršal Erwin Rommel, najslavniji njemački zapovjednik, poznat pod nadimkom “Pustinjska lisica” koji je dobio u bitkama u sjevernoj Africi. Vremenske prilike uoči današnjeg dana bile su tako loše da Nijemci nisu vjerovali da je izgledna invazija. Feldmaršal Rommel uzeo je dopust od nekoliko dana i otišao u Njemačku da proslavi rođendan supruge. U trenutku kad je počela invazija nije bio prisutan u stožeru, pa je njemačka obrana bila na neki način obezglavljena. Ipak, savezničkim vojnicima nije bilo lako. Na plažama su mnogi ostavili život pod pucnjevima njemačkog oružja. Među najtežim borbama bile su one na plaži kodnog imena Omaha, koje su prikazane u početnim scenama filma “Spašavanje vojnika Ryana”. Saveznička operacija rezultirala je potpunim uspjehom i već unutar prva 24 sata iskrcano je svih 160,000 vojnika, koji su zauzeli prvo kopneno uporište za borbu protiv Nijemaca u Zapadnoj Europi.

Gotovo izgorio cijeli grad Seattle
Sunčano popodne 6. lipnja 1889. godine ostalo je u pamćenju Seattlea kao dan kada je gotovo cijeli grad izgorio. Radnik u stolarskoj radioni grijao je ljepilo na vatri i zanio se u neke druge poslove, tako da je ljepilo proključalo i zapalilo se. Vatra se širila ogromnom brzinom, progutavši u kratkom roku cijeli blok kuća, šireći se na sve strane. Kako je Seattle imao vrlo loše organiziranu vodoopskrbu, mali broj hidranata na ulicama koji su uglavnom imali tek malene pipe na sebi, a kad su se sve otvorile, pritisak je pao i nije se moglo gasiti vatru. Do sljedećeg popodneva izgorio je praktički cijeli centar grada.

Otvoreno prvo drive- in kino
Vizionar koji je obilježio cijelo jedno razdoblje kina u Americi bio je Richard M. Hollingshead Jr. Nakon što je zaključio da mu je u automobilu udobnije nego u kinu, eksperimentirao je u svom dvorištu s Kodakovim projektorom, platnom zakucanim za stabla i radio prijemnikom kako bi odredio najbolje uvjete za gledanje filmova iz automobila. 1932. godine čak je uspio i patentirati drive-in kino, no 17 godina kasnije patent je poništen.

Rođen Aleksandar Sergejevič Puškin
1799. godine rođen je Aleksandar Sergejevič Puškin, ruski književnik. Aleksandar Puškin ima ugled velikog ili izvanrednog ruskog pjesnika, te ga se smatra utemeljiteljem suvremenog književnog ruskog jezika. Puškin je među prvima u Rusiji počeo pisati narodnim jezikom i distancirao se od književnosti romantizma popularne u Zapadnoj Europi. Stvorio je stil koji je miješao satiru, romantiku i dramu. Najpoznatija djela su mu: Jevgenij Onjegin, Boris Godunov, Pikova dama i Bajka o ribaru i ribici. (www.icv.hr, mh; Fotografija: www.tetris-3ds.com, 5.6.2015.)