Na današnji dan: 9. lipnja

Neron oženio svoju polusestru Klaudiju Oktaviju
Rimski car Neron je 53. godine oženio svoju polusestru Klaudiju Oktaviju koja je na isti dan 62. godine ubijena po njegovom nalogu, a i sam car je na isti dan 68. godine presudio sebi, iako postoje i neke tvrdnje prema kojima je ubijen, kao i one prema kojima je svog suradnika tražio da mu prereže vrat kako bi izbjegao smrt bičevanjem koju bi mu kao kaznu izrekao Senat. Neron, koji je postao car nakon što je njegova majka ubila muža Klaudija, vladavinu je započeo borbom protiv rimske aristokracije koja je pokušavala ograničiti snagu Senata, no uskoro je i sam krenuo putem izrazito okrutnog autokrata. Tako su se na popisu njegovih žrtava našle njegova majka Agripina, brat Britanik, prefekt Bur, već spomenuta supruga, ljubavnica i druga supruga Popeja Sabina, te brojni ugledni Rimljani čiju je imovinu nakon smrti konfiscirao. Vođenjem loše politike, odnosno pretjeranim porezima, Neron je postao omražen osobito u provincijama, a optužen je i za podmetanje požara koji je 64. poharao Rim, što je pak iskoristio za progon kršćana tijekom kojega su stradale tisuće nedužnih ljudi, među kojima su bili i apostoli Petar i Pavao.

Nakon Napoleonovog poraza prekrojene stare europske granice
1815. godine završio je Bečki kongres na kojem su nakon Napoleonovog poraza prekrojene stare europske granice. Skup predstavnika glavnih europskih političkih sila održao se pod predsjedanjem austrijskog državnika Klemensa Wenzela von Metternicha, a trajao je više od osam mjeseci. Konačni dokument kongresa potpisan je devet dana prije zadnjeg Napoleonova poraza u bitci kod Waterlooa. Glavni rezultati Bečkog kongresa, osim potvrde francuskog gubitka teritorija osvojenog između 1795. i 1810., bili su širenje Rusije i Prusije, konsolidacija Njemačke, čiji je teritorij s prijašnjih 300-tinjak država i državica sveden na 39, koje su pak uključene u Njemačku Konfederaciju pod vodstvom Prusije i Austrije. Kraljevstvo Piemonte-Sardinija povratilo je kopneni teritorij, a zavladalo je i Genovom, što je kasnije poslužilo kao jezgra stvaranja jedinstvene Italije. Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Irske dobilo je dijelove Kariba na račun Nizozemske i Španjolske, te zadržalo bivše nizozemske kolonije na Cejlonu i u južnoj Africi. Zadržalo je i Maltu i Helgoland u Sjevernom moru. Kongresu su već u 19. st. upućivane kritike, a to su nastavili i kasniji povjesničari zbog ignoriranja nacionalnih pokreta koji su se već počeli pojavljivati. Taj kongres bio je sastavni dio onog što je kasnije nazvano konzervativnim poretkom u kojem su se mir i stabilnost postizali na račun sloboda i prava povezanih s Francuskom revolucijom i Američkim ratom za nezavisnost. Drugi su ipak priznali da je Bečkim kongresom kroz sljedećih gotovo sto godina spriječeno izbijanje većeg rata na europskim prostorima.

Lik Donald Duck debitirao u filmu „The Wise Little Hen“
Jedan od najpoznatijih Disneyevih junaka Donald Duck, na našim prostorima poznat kao Paško Patak, debitirao je 1934. u filmu The Wise Little Hen. Simpatični, šašavi, ponekad i psihotični hedonist koji zrači velikim šarmom, ima žuti kljun, nos i stopala, a odjeven je u mornarsku majicu i kapu, no problematičnim se pokazala činjenica što nema hlača zbog čega je zabranjen u Finskoj i Švedskoj. U Wise Little Henu se pojavila i Daisy Duck, junakova družica kojoj je u tom crtiću udvarao, što se također nije svidjelo Skandinavcima. Do 1941. Donald Duck već je imao oko 50 crtića, a od 1941. do 1965. snimljeno ih je još preko 100. Osam puta je nominiran za Oscara kojeg je i osvojio 1943., a uz to je i ponosni vlasnik zvijezde na hollywoodskom ‘Walk of Fameu’. Od debitiranja pa do 1985. specifični glas mu je posuđivao glumac Clarence Nash, a nakon što je on umro, zamijenio ga je animator Tony Anselmo, kojeg je Nash osobno trenirao za ulogu. Kao karakterni lik animiranih filmova Paško Patak se sviđa i djeci i odraslima i to zbog svojih normalnih ljudskih osobina. Ne skrivajući ništa, potpuno ljudski reagira na strah, prijetnju, ljutnju, napad, ljubav… i prema svim osjećajima nije “animirano” lažan što ga čini jednim od najomiljenijih likova u povijesti crtanih filmova.

Preminuo Charles Dickens
1870. godine preminuo je Charles Dickens, britanski književnik. Bio je drugo od osmero djece. Dok je još bio dijete, otac mu je zbog dugova dospio u londonski dužnički zatvor Marshalsea, pa je u 12. godini prekinuo redovno školovanje i počeo raditi kao pomoćnik u tvornici laštila, a potom i kao odvjetnički pisar i novinski izvjestitelj. Godina 1836. značajna je u piščevu životu; početkom godine izlazi mu prva knjiga, Bozove skice, u kojoj je sabrao sve književne tekstove što ih je do tada napisao. Iste godine ženi se Catherinom Hogarth, kćerkom svoga prijatelja i novinskoga kolege. Izašao mu je i prvi mjesečni sveščić Posmrtnih spisa Pickwickova kluba, izvanrednog humorističnog romana koji je nastao kada je Dickens pristao napisati tekstove uz crteže karikaturista Seymoura o zgodama i nezgodama jednog sportskog kluba. Ovaj će roman u nastavcima autoru donijeti slavu. Dickens je slikar engleskog srednjeg i nižeg građanskog staleža i osnivač socijalnog romana. Njegova djela odražavaju sklonost humoru i satiri, ali i primjesama romantičnog i sentimentalnog. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedia, 8.6.2015.)