Održana sjednica Gradskog vijeća

U ponedjeljak, 29. lipnja, u Hrvatskom domu održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine kojom je predsjedavao predsjednik Vijeća, Robertino Repić. Pročelnica upravnog odjela za financije i računovodstvo Vesna Hudoletnjak prikazala je godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Slatine za 2014. godinu. Ukupni prihodi su 31.579.713,58 kuna i rashodi 31.424.295,42 kuna te je time ostvaren višak prihoda od 155.418,16 kuna. Naglasila je da već tri godine proračun Grada Slatine ostvaruje višak prihoda i da se time pozitivno utječe na smanjenje manjka prihoda nad rashodima iz prethodnih razdoblja.
Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Virovitica Ivan Baborski iznio je stanje nezaposlenosti u Slatini u 2014. godini. Na području Grada Slatine nezaposlenost je bila 34.01%, a evidentirano je u prosjeku 1819 nezaposlenih osoba što je za 8,8% manje u odnosu na 2013. godinu. Najviše osoba je zaposleno u lipnju zbog sezonskih poslova, a najmanje se zapošljavalo u prosincu.
Gradonačelnik Ivan Roštaš naglasio je da se u tekućoj godini broj nezaposlenih po mjesecima kontinuirano smanjivao u odnosu na prethodnu godinu i da se taj trend nastavlja.

– Trenutna stopa nezaposlenosti je prema podacima koji su dostupni ispod 30%, što predstavlja oko 250 nezaposlenih manje u odnosu na prošlu godinu“ – napomenuo je gradonačelnik Roštaš. Također je istaknuo da se u Gradu Slatini u 2014. godini otvorilo novih 150 radnih mjesta.
Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo poslovanjem Grada, posebice zbog stalnih promjena u poreznoj politici zakonodavne vlasti te zbog teške situacije u kojoj se nalazi gospodarstvo i poduzetnici u Slatini. Proračun je opterećen zbog promjene postotka povrata poreza (4,5 milijuna kuna) koji je zakonom povećan u odnosu na prošlu godinu za 30%, a radi se o novcu koji zbog stečaja privatnih poduzeća nije ni uplaćen u Proračun Grada. (www.icv.hr, mt, Fotografije: Marko Telišman, 30. 6. 2015)