Oni su slavili 50 godina male mature

Neki su se nakon pola stoljeća vidjeli prvi put, neki su se u međuvremenu čuli, susreli, nekima su se životni putevi često susretali, no bilo ih je lijepo vidjeti ispred zgrade Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici.
– A ne, mi nemamo veliku, mi se sjećamo male mature.
Učenici bivše OŠ “Nada Dimić” skupili su se u Virovitici pola stoljeća nakon što su napustili osnovnoškolske klupe. Osmijeh od uha do uha, čvrsti stisak ruke, pitanja “kako si, gdje si”. A mnogi od njih raširili su se svijetom. Najzanimljiviju priču ponudila je Tomislava Tojčić (svi su se oslovljavali djevojačkim prezimenima nap.a.). Ona je na ovaj susret potegnula iz Toronta, a mnoge od njih nije vidjela pola stoljeća.
– Ovo je nezaboravno. Čini mi se kao da sanjam – rekla je Tomislava koja je nakon osnovne škole nastavila školovanje u Ljubljani, a put u Kanadu ju je odveo rođaku. Tamo je upoznala ljubav života i ostala.
– Bavimo se nekretninama. Hrvati u Kanadi? Sve ih je više – rekla nam je Tomislava.
A u restoranu “Dvorac” bila je fešta za pamćenje. Pričale su se priče iz školskih, dječačkih dana. Zanimljivo, pojavila se i jedna crno-bijela slika, a na njoj su prije 50 godina bili upravo oni. Neke smo prepoznali… Naravno, ne smije se zaboraviti tko se to odazvao nakon pola stoljeća: Ankica Vuković, Jadranka Puzak, Danica Uremović, Gordana Maratović, Zdenka Pavelić, Stjepan Šimotić, Goranka Vajagić, Tihomir Vukelić, Tomislava Tojčić, Zvonko Markovinović, Draženka Perić, Drago Periša, Željko Tomljanović i Mladen Lach. (www.icv.hr, 14. 6. 2015)