Radna skupina za polj. i ruralni razvoj predlaže

Članovi Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj Hrvatske zajednice županija na čelu s voditeljem Tugomirom Majdakom, pročelnikom Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije, održali su u ponedjeljak, 15. lipnja u Zagrebu svoju treću sjednicu.
Prema prijedlogu radne skupine, Hrvatska zajednica županija će Ministarstvu poljoprivrede uputiti dopis u kojem se traži sastanak predstavnika ministarstva sa županijskim pročelnicima zaduženima za poljoprivredu, a na temu županijskih mjera za razvoj poljoprivrede za sljedeću godinu.
Budući da uskoro izlazi Pravilnik o osnivanju proizvođačkih organizacija okupljeni smatraju da bi bilo korisno da Hrvatska zajednica županija i Ministarstvo poljoprivrede zajednički organiziraju edukativne radionice kako bi se proizvođačke organizacije u poljoprivrednoj proizvodnji što kvalitetnije uspostavile i ostvarile EU potpore.
U vezi Naputka Ministarstva poljoprivrede koji propisuje dodjelu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u zakup bez javnog poziva na rok od deset godina pravnim i fizičkim osobama koje se bave stočarstvom, radna skupina je upozorila na posljedice koje ovakav način dodjele zemlje bez natječaja može u budućnosti uzrokovati: nemogućnost stavljanja u funkciju većine poljoprivrednog zemljišta koja se ovim postupkom daje PG-ima, opasnost od gubitka poticaja zbog nemogućnosti stavljanja u funkciju zemljišta glede poljoprivredne proizvodnje, izgledne tužbe zbog ustavnosti ovakve provedbe Naputka, nerentabilna proizvodnja zbog udaljenosti pojedinih parcela koje su PG-i dobili Naputkom.
Voditelj Majdak je prisutne također izvijestio o odgovoru Ministarstva poljoprivrede na dopise koje je Hrvatska zajednica županija uputila temeljem zaključaka s prethodne sjednice radne skupine. (www.vpz.com.hr, 16.06.2016.)