Razgovor: Načelnik Čađavice Mirko Rončević

Mirko Rončević, čelni čovjek općine Čađavica, zanimljiv je načelnik. Uvijek uz svoje mještane i kad je teško i “kad gori” i kad je dobro. Još je mnogima u sjećanju prošlogodišnja poplava koja je pogodila mnoge dijelove općine Čađavica, kada je Rončević s gumenim čizmama pomagao svima kojima je trebalo. Tako je i danas kada je glasno povikao na raspodjelu državnog zemljišta od strane nadležne Agencije i Ministarstva poljoprivrede predvođenog ministrom Jakovinom. Jer danas je nezamislivo da slavonski seljak ostaje “gladan” na svojoj zemlji, na zemlji koja se niti ne dijeli putem natječaja, već su oranice zarasle u šiblje, kreirajući “pustinju” dobara, gdje osim ambrozije i korova ne raste ništa. I tako Slavonija postaje pustinja plodova rada…
Godinu dana nakon Dana općine Mirko Rončević rekapitulirao je što se sve radilo. Pred njim je veliki broj odrađenih projekata, no on nije zadovoljan. Želi više i bolje za svoje mještane.
PROMETNA POVEZANOST JE VAŽNA I ZA GOSPODARSKI RAZVOJ
-Teško je to sve nabrojati, no krenimo redom. Izgrađen je most na cesti prema Crncu, čime je smanjena razdaljina između tih dvaju mjesta. Od ukupne vrijednosti od gotovo 1.300.000 kuna, Općina Čađavica izdvojila je 555.000 kuna. Prometna povezanost nam je itekako važna jer ona nudi i bolji gospodarski razvoj. Uređivali smo i nerazvrstane ceste i poljske putove i tu smo uložili još oko pola milijuna kuna.
U Čađavici su svjesni kako je važno ulagati u školstvo. I prijašnjih godina, zajedno s Virovitičko-podravskom županijom, puno se ulagalo u OŠ Davorina Trstenjaka.
– Jesmo, i to se vidi. Zahvaljujem i Županiji i županu Tomislavu Tolušiću, kao i saborskom zastupniku Josipu Đakiću. I ovdje, u Čađavici, vidljiva je ta sinergija koja se radi kako bi stanovnici ovog područja, posebno naša djeca, imala uvjete kakve imaju i djeca u puno većim sredinama. Prošle godine je tako adaptirana kotlovnica. Tu Općina Čađavica nije puno sudjelovala, ali je velik obol svemu dala Virovitičko-podravska županija i nadležno Ministarstvo. Još gotovo 250.000 kuna izdvojili smo i za opremu za novorođenčad, smještaj učenika u učeničkim domovima, stipendiranje studenata, sufinanciranje troškova prijevoza učenika srednjih škola i cjelogodišnje obrazovanje za malu školu predškolske djece. Djeca su naša budućnost i moramo se brinuti o njima, posebno u ruralnim dijelovima.
BRIGA O SVIM SEGMENTIMA DRUŠTVA
Kako se brinu za djecu, brinu se i za socijalno osjetljive segmente društva.
-Da, gotovo ukupno 120.000 kuna izdvajamo za Udrugu osoba s invaliditetom, pa za pomoć obiteljima i sufinanciranje Hitne medicinske pomoći. Naši mještani su nam na prvom mjestu, kako bolji uvjeti života za njih, tako i sve ono što im možemo pomoći.
Rončević ističe i odličnu suradnju s udrugama na području općine Čađavica, gdje svi “dišu kao jedan” i gdje sve udruge žele boljitak za svoju općinu. O tom boljitku se razmišlja i u budućnosti. Istina, prošle godine su uređena parkirališta i nogostupi u mnogim mjestima. Rekonstruirana je javna rasvjeta, uređene kuće oproštaja. Iako sredstava nema previše, izrađena je prostorno- planska dokumentacija. O planovima za budućnost Mirko Rončević je podcrtao najznačajnije projekte.
IRAČKI PODUZETNICI SU POKAZALI INTERES ULAGANJA U OPĆINU ČAĐAVICA
-Tu je rekonstrukcija javne rasvjete u naselju Šaševo, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s DUDI-jem zgrade mjesnog doma u Vraneševcima, ali i sanacija postojeće lokalne ceste u naselju Zvonimirovac. Ovo područje su ispitivali stručnjaci iz INE, pa ćemo financirati inicijalnu Studiju o geotermalnom potencijalu općine Čađavica. Neki pokazatelji su potvrdili da ležimo na velikom bogatstvu, nitko sretniji od nas da je upravo tako. Energetski ćemo obnoviti zgradu Općine Čađavica jer smo štedljivi i pazimo na svaku kunu. Tu je i energetska obnova fasade na zgradi mjesnog doma u Čađavici, koji smo već obnovili iznutra, a sada mu slijedi i dovršenje izvana kako bi troškovi održavanja bili što manji. Brinemo i za okoliš, pa se tako radi i na nabavi mobilno-reciklažnog dvorišta. U svemu tome, uz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Virovitičko-podravsku županiju, u sufinanciranju će sudjelovati i Općina Čađavica. Mi nismo velika općina, no pametnom raspodjelom sredstava uvijek smo i uvijek ćemo brinuti za naše mještane – zaključio je Mirko Rončević.
Inače, sve te pozitivne stvari ove općine nedavno su prepoznali i irački poduzetnici. Oni su boravili u Čađavici i pokazali interes za ulaganje na ovom području, posebno u poljoprivredno-prehrambeni sektor. (www.icv.hr, 22. 6. 2015)