Sveta misa za pogubljene Hrvate u II. svj. ratu

U organizaciji župa Orahovica i Čačinci, u Slatinskom Drenovcu služena je sveta misa za 500 pogubljenih Hrvata od strane komunističkog režima u II. svjetskom ratu, a čiji su ostatci pronađeni u jami pokraj Crkve Svetog Spasa. Svetu Misu služio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević u nazočnosti župnika s područja Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije. Svetu Misu pohodilo je preko 200 vjernika među kojima saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a VPŽ Josip Đakić, zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, predsjednica Županijske skupštine VPŽ Ana-Marija Petin gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, načelnici Čađavice, Nove Bukovice i Mikleuša te mnoštvo udruga proisteklih iz II. svjetskog i Domovinskog rata. Uoči mise izaslanstva županijskog HDZ-a i udruga položili su cvijeće i zapalili svijeće za ove nevine žrtve komunističkog režima. Tom prigodom Josip Đakić je rekao:
– Evo 70 godina je od pogubljenja Hrvata bez suda, bez suđenja, samo iz odmazde. Ti ljudi su bili pogubljeni samo zato što su bili Hrvati. Danas smo se ovdje došli pokloniti i izmoliti se Bogu za njihove duše, ali isto tako i duše onih koji su to počinili kako bi napokon jasno, nedvosmisleno i priznali svoj grijeh. Komunistički zločini se mjere u jednakosti pa čak možda i veći neko fašistički, ali i jedni i drugi su zločini pa ako su osuđeni jedni, moraju biti i drugi – istaknuo je Josip Đakić. Znakovitu rečenicu o ovom strašnom događaju napisao je Orahovčani Miroslav Gazda u skripti posvećenoj žrtvama Slatinskog Drenovca:
– Ne pisati i ne govoriti ovim i sličnim događajima, znači ostaviti hrvatski narod u neznanju i zabludi do sada pisane povijesti. žrtve ne možemo uskrsnuti, ali smo prema njihovim dušama i našim pokoljenjima dužni otkriti istinu, obilježiti mjesto vječnog počinka, zapaliti svijeću i za njih se pomoliti – napisao je Gazda. (www.icv.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić, 15. 6. 2015)

[nggallery id=8321]

httpv://www.youtube.com/watch?v=qrh1Y_Horqs