U subotu i nedjelju do 35 °C

Vrhunac toplinskog vala očekujemo tijekom subote i nedjelje, a osvježenje je na vidiku idući tjedan. Iznadprosječno visoke temperature zraka svoj maksimum će doseći tijekom subote i nedjelje. U najtoplijem dijelu dana u hladu meteoroloških kućica očekujemo temperature zraka iznad 30°C. U većem dijelu VPŽ temperature zraka kretat će se od +31°C do +35°C. Jutarnje temperature zraka očekujemo od +17°C do +21°C (tople noći).
Zadržat će se pretežno sunčano, sparno i vrlo vruće vrijeme. Vjetar slab do umjeren pretežno južnih smjerova. UV-indeks vrlo visok 8-9/12.
Standardno – temperatura zraka se mjeri na 2 metra visine iznad tla, na mjestu koje je zaklonjeno od izravnog sunčevog ili bilo kojeg drugog toplinskog zračenja (npr. dugovalnog sa Zemljine površine). Također, termometar ne smije biti izložen izravnom utjecaju vjetra. Najbolje mjesto koje će osigurati navedene uvjete jest termometrijska kućica (zaklon). Mjerni uređaji (termometri) koji nisu postavljenje po ovim standardima (WMO-a) pokazivati će odstupanja od realne vrijednosti (toplije ili hladnije).
Znate i da je temperatura zraka na direktnom sunca veća je za 10°C do 15°C nego u hladu meteorološke kućice. Ili, da je pak, temperatura zraka u unutrašnjosti parkiranog automobila, koji je na suncu, za svega desetak minuta može porasti na čak 69°C.
Znate li što je toplinski val, a što toplinski udar?
Toplinski val je – dugotrajnije razdoblje izrazito toplog vremena, nerijetko praćenog i visokim postotkom vlage u zraku. Mjeri se u odnosu na uobičajeno vrijeme određenog područja, u odnosu na uobičajene temperature nekog razdoblja ili sezone. Temperature koje su za toplija klimatska područja normalne i uobičajene, u hladnijem području mogu predstavljati toplinski val ukoliko su izvan uobičajenog vremenskog obrasca tog područja.
Toplinski udar je – stanje organizma koje karakterizira povišena tjelesna temperatura koja nastaje zbog pojačane tjelesne aktivnosti u uvjetima visoke temperature i vlage zraka, kada prirodni termoregulacijski mehanizmi tijela nisu više sposobni osloboditi višak topline u okolinu. Najvažniji mehanizam oslobađa viška topline je isparavanje znoja. Ako je postotak vlage u zraku visok, znoj ne može isparavati i tijelo nema načina da se riješi viška topline. Toplinski udar je vrlo opasno stanje iz kojeg se organizam ne može izvući sam. Svi takvi bolesnici umiru ako im se ne pruži pomoć.
Ako ne morate, tijekom subote i nedjelje što manje se izlažite teškim fizičkim naporima. Boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana (od 10h do 17h) smanjite ili izbjegavajte. Tjedan pred nama obilježit će povremeni grmljavinski pljuskovi lokalno izraženiji te pad temperature zraka do čak 15°C. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove. (www.icv.hr, kpa, Fotografija: arhiva, 11. 6. 2015)