Načelnik Općine Gradina Dražen Peić: Od 2017. godine Gradina će imati dječji vrtić

Po čemu ćete pamtiti 2015. godinu?
-Pamtit ću ju po tome što je naša vlast u Lijepoj Našoj smanjila porez svim općinama, kao i općini Gradina te smo imali manje sredstava na raspolaganju, no pamtit ću ju po dobrome i po parlamentarnim izborima u kojima je na nivou općine HDZ dobio više od 50 posto glasova.
Koje ste projekte odradili u ovoj godini?
-Završili smo parkiralište u Budakovcu kod groblja, što je preduvjet za izgradnju mrtvačnice. Budakovac je jedino selo koje ju nema, no i to ćemo iduće godine napraviti. Nadalje, u Budakovcu i Gradinskom Lugu promijenili smo javnu rasvjetu i stavili nove bandere, a u idućoj godini preko Fonda ćemo pokušati riješiti javnu rasvjetu u cijeloj općini. Svake godine imamo međunarodnu smotru folklora, a imali smo ju i ove. Završili smo dom u Budakovcu, od krovišta, fasade, terase i staze oko doma. Mještani Budakovca stvarno su zadovoljni. Napravili smo parkiralište kod groblja u Bačevcu, nasuli smo kamen, no iduće ćemo ga godine asfaltirati. Kao i svake godine, pomagali smo vatrogascima. Možemo se pohvaliti da smo kupili novo navalno vozilo za DVD Gradina. Također, odradili smo veliki posao što se tiče poljskih putova i prilaznih cesta koje smo napravili u svakom mjestu u općini. Svaki predsjednik mjesnog odbora dobio je strojeve i poravnali su putove da mogu svoje jesenske usjeve odvesti iz polja, odnosno da ne zapadaju, već ako naša Vlada ne razmišlja o njima, da lokalna samouprava pomogne. U svakom selu se radilo barem po 10 dana, a tamo gdje se nije moglo poravnati, nasipali smo tvrdu podlogu, odnosno kamen. Ove godine odradili smo i izmjene i dopune prostornog plana, što je bio veliki posao.
Kakvu suradnju imate s Virovitičko-podravskom županijom?
-Sjajno surađujemo s Virovitičko-podravskom županijom. Iduće će se godine raditi ambulanta u Gradini, tj. radovi su već počeli. Sufinanciraju ih Fond za zaštitu okoliša, Virovitičko-podravska županija i Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, a Općina će se pobrinuti za uređenje okoliša oko ambulante. Također, što se tiče školstva, u suradnji sa županom Tomislavom Tolušićem, radit će se kompletna obnova vanjske ovojnice škole u Gradini, kao i stolarija. Općina će u tom projektu sudjelovati sa 700.000 kuna.
Općina Gradina uskoro bi mogla dobiti i vrtić?
-U dogovoru s Drvnim klasterom Virovitičko-podravske županije odlučili smo se aplicirati na europske fondove za izgradnju vrtića koji bi bio od drveta. Taj projekt bi trebao zaživjeti 2017. godine.
Koje projekte planirate u 2016. godini?
-Osim energetske obnove škole i izgradnje vrtića, u centru Gradine u planu je izgraditi kružni tok i parkiralište. Adaptirat ćemo Vatrogasni dom u Gradini, a također u planu je i realizacija asfaltiranja ceste Žlebina – Rušani, budući da bi se gradio centar za izviđače te bi se na taj način do centra skratio put za nekoliko kilometara. Projektna dokumentacija se radi, a taj bi Centar bio jedini u ovom dijelu Hrvatske. U Hrvatskoj Centar za izviđače postoji još samo u Zadru. U 2016. godini planiramo mnogo toga. Započet ćemo i s izgradnjom društvenog doma u Bačevcu, samo čekamo građevinsku dozvolu. Isto tako, napravit ćemo i vatrogasno spremište u Gradini.
Porezna reforma nije zaobišla niti općinu Gradina?
-Država nam je nešto uzela, ali i nešto dala, no više nam je sredstava uzela. Zbog nove porezne reforme mjesečno gubimo oko 70 tisuća kuna, pa to pomnožite s 12 mjeseci. Upravo ovo vatrogasno spremište o kojemu sam pričao, mogu slobodno reći da nam je Vlada uzela jer smo ga s tim sredstvima koje smo izgubili mogli sagraditi. Vlada nam nije pomogla ni u čemu. Za kraj bih želio svim mojim mještanima i mještankama čestitati Božić i Novu 2016. godinu. (www.icv.hr, Vedran Lesić, Fotografija: Arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content