Intervju: Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača

Još je jedna godina gotovo iza nas pa je prilika da se podsjetimo na ono što se radilo na području općine u 2015. godini.
– Početi s podatkom da smo naš općinski proračun u odnosu na 2014. godinu povećali za 2,5 milijuna kuna sigurno veseli, kao i činjenica da smo zahvaljujući brižnim i mudrim odlukama naših vijećnika mogli osigurati mnoga prava i povlastice našim žiteljima o kojima ne govorimo često i puno, ali koje su činjenice i na koje smo ponosni. Za poduzetnike spremne na širenje osigurani su pogodni uvjeti u općinskoj poduzetničkoj zoni Rakitka u Kladarama, gdje u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom željno očekujemo i početak izgradnje poduzetničkog inkubatora, čime će i lokalni poduzetnici početnici pod povoljnim uvjetima moći pronaći prostor za realizaciju svojih poslovnih ideja. Ove smo godine otvorili višemilijunsku investiciju Vodospreme Sedlarica i pustili u funkciju vodovodnu mrežu u svim općinskim naseljima, izuzev Križnice, što smo si naveli kao jednu od zadaća u narednom periodu. Općinskim potporama u poljoprivrednoj proizvodnji u 2015. godini uz već tradicionalne (povrat sredstava za umjetno osjemenjivanje goveda i pregled na trihinelozu) pridodane su i nove potpore, kao sufinanciranje osposobljavanja za sigurnu upotrebu zaštitnih sredstava, kontrola kvalitete tla te nabava sadnica jagoda.
S posebnim ponosom ističem bespovratne potpore našim učenicima i studentima od kojih veliki dio svoje školovanje nastavlja upravo zahvaljujući općinskoj potpori, koja na godišnjoj razini iznosi više od 700 tisuća kuna.
AKO U NOMINACIJI EU PROJEKATA BUDEMO USPJEŠNI, SAMO IZ OVIH INVESTICIJA OČEKUJEMO PRILJEV SREDSTAVA U VISINI OD DVADESETAK MILIJUNA KUNA
Općina Pitomača vrlo je aktivna i na planu povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada.
– Aktivno smo uključeni u projekte povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada uz suradnju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a rezultat je obnovljen društveni dom u Otrovancu, kao i mjesni Dom zdravlja u Pitomači, gdje smo sufinanciranjem pomogli provedbu ovog projekta. I tu ne stajemo. Dovršeni su projekti energetske obnove za brojne legalizirane javne zgrade i društvene domove na području općine, u izradi su i za naš dječji vrtić i kinodvoranu, a preko komunalnog poduzeća planira se i projektiranje energetske obnove stambenih zgrada. Ovim projektima ne samo da štedimo na energiji, već i čuvamo okoliš od emisija štetnih plinova. Ove godine potpisani Sporazum gradonačelnika na to nas i obvezuje.
Koji su planovi razvoja općine u 2016. godini?
– Našu žudnju za projektima prepoznala je i županijska Razvojna agencija VIDRA s kojom upravo dovršavamo nekoliko projekata za financiranje iz fondova EU. Tu su Centar za posjetitelje – rodni dom Petra Preradovića, Interpretacijski centar flore i faune rijeke Drave u Križnici, vinska cesta Sedlarica – Kladarski breg, kao i naša „rak-rana“, dotrajala kinodvorana u Pitomači. Ako u nominaciji budemo uspješni, samo iz ovih investicija očekujemo priljev sredstava u visini od dvadesetak milijuna kuna, što predstavlja još jedan općinski proračun.
PRIPREMA SE SANACIJA VISEĆEG MOSTA NA DRAVI, NOVI DOM U STAROGRADAČKOM MAROFU…
Naravno da to nije sve, ima još puno projekata koje planirate odraditi.
– Naravno da to nije kraj. Iz općinskog proračuna i uz suradnju s Virovitičko-podravskom županijom pripremamo nužnu sanaciju visećeg mosta na Dravi, izgradnju novog društvenog doma u Starogradačkom Marofu, energetsku obnovu dječjeg vrtića, školske sportske dvorane i zgrade osnovne škole. No, niti jedna od navedenih investicija, a i onih koje nisam naveo, neće ugroziti stečena prava svih korisnika općinskog proračuna. Čak suprotno. Iz netom donesenog proračuna za 2016. godinu vidljivo je da svim korisnicima proračuna rastu potpore, od naših najmlađih u vrtiću do naših umirovljenika. Kako u ovom trenutku ne spomenuti uspjehe naših sportaša i glazbenika, čuvara narodnih običaja, aktivnosti naših vatrogasaca i članova ostalih udruga, koji svi, na našu radost i ponos, uživaju potporu iz općinskog proračuna. Stabilnost općinskih financija, radišnost općinskih zaposlenika, kao i red i rad u društvima i ustanovama u vlasništvu Općine, moji su prioriteti, moja obveza i moj zavjet. S obzirom na rečeno i na razrađene planove i projekte te dinamiku njihove realizacije uvjeren sam da smo na dobrom putu da sve loše učinimo dobrim, sve dobro boljim, a sve bolje najboljim. Svi dobronamjernici na tom putu bit će nam dragi suputnici. Vrijeme koje je pred nama neka nam bude nadahnuće u radu na ostvarenju želja i potreba žitelja naše općine.
Uz zahvalu svima na dobroj suradnji, na kraju svim žiteljima općine želim blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu Novu 2016. godinu. (www.icv.hr, Zlatko Ciprijanović, Fotografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content