Marijan Brlek, načelnik Općine Suhopolje: Poreznom reformom nam je smanjen prihod za 3 milijuna kuna

Načelnik općine Suhopolje Marijan Brlek ovu je godinu ocijenio jednom od uspješnijih u svom mandatu:
– Unatoč poteškoćama koje smo imali u godini koja je iza nas, ocjenjujem ju vrlo uspješnom i ovom prilikom zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji naših aktivnosti.
Prvenstveno se to odnosi na činjenicu da smo potkraj godine obilježili završetak I. i II. faze kanalizacije i sustava za pročišćavanje otpadnih voda te započeli radove na III. fazi. Ukupna vrijednost dosad obavljenih radova iznosi cca. 48.000.000,00 kuna i ispunjeno je obećanje mještanima Suhopolja da će se potkraj godine početi s priključcima na kanalizacijsku mrežu, što je kod našega stanovništva vrlo dobro prihvaćeno, a za napomenuti je da se radi o najvećem projektu od postanka općine Suhopolje.
OBNOVLJENI DRUŠTVENI DOMOVI U NASELJIMA OPĆINE, KAO I CERTIFIKACIJA ISTIH
-Općina je u suradnji s mjesnim odborima obnovila društvene domove u naseljima Trapinska, Zvonimirovo, Naudovac, Orešac i Budanica, a značajna sredstva uložila je u asfaltiranje nerazvrstanih cesta u Levinovcu te uređenje makadamske ceste u Trnavi. Značajna sredstva uložena su također u uređenje javnih površina, groblja, sakralnih objekata, u čemu su značajan doprinos dali i radnici u javnim radovima kojima se ovom prilikom zahvaljujem za uređenje naselja i javnih površina naše općine. Tijekom 2015. godine izvršena je certifikacija društvenih domova i dobiveni su certifikati o energetskoj učinkovitosti, a certifikacija je obavljena i za javnu rasvjetu. Također je izrađena je projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola za rekonstrukciju Hrvatskog doma u Suhopolju, u sklopu kojega bi se uredio i centar mjesta, što će u značajnoj mjeri, ukoliko se projekt realizira, promijeniti vizuru samog centra.
I OVE GODINE POPLAVE SU UZELE SVOJ DANAK
-I u 2015. godini imali smo, nažalost, poplave koje su nanijele velike štete na poljoprivrednim kulturama, što u zadnje vrijeme postaje sve učestalija pojava. Sukladno tome, u suradnji s Hrvatskim vodama VGO Osijek obavili smo razgovore kako bi se u program izgradnje objekata uvrstila i buduća retencija na potezu Pčelić – Trnava, čime bi se spriječile velike poplave, a ujedno i omogućilo stavljanje u funkciju Industrijske zone Odboj – Jug.
PO DRUGI PUT BILI SMO ORGANIZATORI DRŽAVNOG PRVENSTVA ORAČA, A POSEBAN NAGLASAK STAVLJEN JE I NA ŠKOLSTVO, MANIFESTACIJE I POMOĆ UDRUGAMA
-Po drugi put organizirali smo Državno prvenstvo orača, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde
Grabar-Kitarović, po mišljenju svih sudionika jedno od najbolje organiziranih prvenstava na zadovoljstvo organizatora i nas kao domaćina. U ovoj godini obilježili smo i 200 godina osnovnog školstva u Suhopolju, prilikom čega je tiskana i monografija koja na vrlo prikladan način oslikava to razdoblje. Kao i svake godine, a ove osobito, organizirali smo vrlo uspješnu i posjećenu manifestaciju obilježavanja Dana općine, u sklopu koje su najatraktivniji gosti bili rock sastav Brkovi iz Zagreba i Mate Bulić, dok su svoje tradicionalno sudjelovanje i ove godine vrlo uspješno odradili članovi KUU “Suhopolje” – 8. međunarodnom smotrom folklora “Golubica bijela”, a završnu večer tradicionalno je obilježio Gašo band iz Virovitice. KUU “Suhopolje” predan je na korištenje novouređeni prostor bivšeg caffe bara u sklopu Hrvatskog doma u Suhopolju, čime su dobili prikladan prostor za vježbanje i odlaganje vrlo vrijednih nošnji. Ovom prilikom htio bih pohvaliti i zahvaliti na svemu što su tijekom 2015. godine odradile udruge koje djeluju na području naše općine, kao i sportski klubovi koji su postigli značajne sportske rezultate. Tijekom godine održavane su redovne koordinacije s predsjednicima mjesnih odbora i predsjednicima udruga na kojima su dogovorene aktivnosti povodom značajnih događanja na području naše općine.
POREZNA REFORMA – ELEMENTARNA NEPOGODA
-Proračun za 2015. godinu projicirali smo smanjenjem prihoda od poreza na dohodak za 10 % očekujući da će to biti efekti njene primjene koja je počela 1. 1. 2015. godine. Nažalost, ni u najcrnjim prognozama nismo mogli predvidjeti da će se prihodi od poreza na dohodak smanjiti za gotovo 3.000.000,00 kuna, što je predstavljalo pravi udar na proračun. Samo zahvaljujući činjenici da smo u 2014. godini ostvarili znatne uštede i imali značajan prijenos sredstava u 2015. godini uspjeli smo realizirati gotovo sve planirane projekte. Korisnici proračuna (udruge, sportski klubovi, učenici, studenti, socijala, novorođenčad, dječji vrtić) nisu osjetili ovaj efekt i sve svoje obveze Općina je prema korisnicima proračuna i dobavljačima podmirila. Unatoč svemu, Općina Suhopolje financijsku će godinu završiti pozitivno, ali ni približno financijskom rezultatu koji smo ostvarili na kraju prošle godine. Nažalost, zbog ovakve situacije nismo mogli realizirati sve zacrtane projekte, a to se prije svega odnosi na početak gradnje društvenih domova u Pepelanama, Žubrici i Pčeliću, a da nije bilo primjene porezne reforme u tako drastičnom obliku, mogli smo već u 2015. godini izgraditi sva tri objekta.
PLANOVI ZA 2016. GODINU
-Što nam donosi 2016. godina, teško je predvidjeti, ali smo u prijedlogu proračuna za 2016. godinu i projekcijama za 2017. i 2018. godinu startali vrlo oprezno vodeći se prvenstveno efektima primjene porezne reforme koje smo imali u 2015. godini.
Unatoč ovakvim financijskim trendovima u 2016. godini nećemo kukati i sjediti skršenih ruku. Nastojat ćemo sukladno financijskim mogućnostima osigurati normalne uvjete za funkcioniranje Općine, Dječjeg vrtića i 18 udruga koje djeluju na našem području, održavati javne površine, groblja, nerazvrstane ceste, zimsku službu, javnu rasvjetu, dakle sve ono što čini sastavni dio života jedne jedinice lokalne samouprave. Što se tiče projekta, očekujem do kraja godine završetak III. faze kanalizacijske mreže i mogućnost priključka svih mještana Suhopolja, naravno onih koji to budu htjeli. Time će se završiti realizacija najvećeg projekta u povijesti općine Suhopolje čija će ukupna vrijednost iznositi preko 60.000.000,00 kuna. Kompletirana je dokumentacija za rekonstrukciju Hrvatskog doma u Suhopolja, a ukoliko prođe na nominaciji, po završetku svih poslova bit će to najljepša zgrada u samom centru Suhopolja, s tim da će se u sklopu projekta urediti i centar mjesta, što će u mnogome promijeniti njegovu vizuru. Na realizaciji ovog projekta očekujem veliku pomoć župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića i ravnatelja Agencije VIDRA Tomislava Petrica, s kojima inače odlično surađujemo. Drugi projekt je rekonstrukcija krovišta na osnovnoj školi, kao i dodatno uređenje zgrade čime će ona zasjati u novom ruhu što i zaslužuje budući smo ove godine obilježili 200 godina osnovnog školstva u Suhopolju. Treći projekt je početak radova na obnovi dvorca grofa Jankovića i parka u Suhopolju, s tim da je to projekt koji provodi Virovitičko-podravska županija koja je i vlasnik kompletnoga objekta. Ukoliko se sve ovo ostvari, ostvarit će se i moje obećanje koje sam dao na početku svog mandata da će Suhopolje izgledati sasvim drugačije nego što je to bilo tada. Nakon što smo obilježili 110 godina Dječjeg vrtića, 200 godina osnovnog školstva, iduće godine obilježavamo i 140. godišnjicu DVD-a Suhopolje, vatrogasnog društva koje je respektabilno po svim pitanjima, a Općina će sa svoje strane učiniti sve da to bude proslava dostojna jubileja. I ovom prigodom zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji projekata u 2015. godini i onima koji će to činiti u godini koja je pred nama. Ovom prilikom zahvaljujem i predsjednici Općinskog vijeća općine Suhopolje Zorici Hegedeušić, kao i članovima Općinskog vijeća na vrlo korektnoj suradnji jer je ona bila pretpostavka prilično uspješne 2015. godine.
Svim žiteljima općine Suhopolje, kao i ostalim građanima Virovitičko-podravske županije želim sretan Božić i sretniju i uspješniju 2016. godinu – rekao je na kraju našeg razgovora načelnik općine Suhopolje Marijan Brlek. (www.icv.hr, Bruno Sokele, Fotografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content