Mato Damjan, Otvorili smo elektranu vrijednu 5 milijuna kuna, a to je dokaz da investitori, kada su stvoreni uvjeti, mogu doći i u male sredine kao što je naša

Kako u ovim teškim kriznim vremenima ”diše” općina:
– Mala smo općina, ali vrijedno i naporno radimo za bolje danas i sutra naših mještana. Pripremili smo niz projekata, usprkos uskraćivanju financijskih sredstava od strane države. Nije lako, ali borimo se, naši mještani moraju imati našu punu potporu i pomoć kada god to zatrebaju. Već dvije godine većinu radova financiramo sami jer ministarstva za male općine, kao što je i općina Crnac, nemaju sluha. Drago mi je ipak da su nas prepoznali investitori, mi smo poljoprivredni kraj i što nam drugo preostaje nego orijentirati se na poljoprivredu i raditi projekte u tom pravcu koji će razvijati našu općinu.
Što se sve od krucijalnih projekata učinilo u proteklom razdoblju, po čemu ćete pamtiti 2015. godinu?
– Otvorili smo najveći projekt na našem području, elektranu na biomasu. To je dokaz kako investitori, ako im je to zanimljivo, ako su stvoreni uvjeti, mogu doći i u male sredine kao što je Crnac. Vrijednost tog projekta je oko 5 milijuna kuna. Započeli smo kuću oproštaja u Starom Petrovom Polju i to svojim sredstvima, a vrijednost iznosi oko 350.000 kuna. Izradili smo dokumentaciju za dogradnju škole u Velikom Rastovcu kako bi naša djeca imala bolje i kvalitetnije uvjete za obrazovanje. Radimo projekt nogostupa kroz Crnac, čekamo građevinsku za cestu Suha Mlaka – Zvonimirovac kojom će se bolje prometno povezati Čađavica i Crnac i značajno smanjiti udaljenost između te dviju općine. Tu je i rekonstrukcija niskonaponske mreže u Starom Petrovom Polju, koja je pri završetku, a Općina je ovdje sudjelovala u nabavci javne rasvjete. Nabavili smo eko otoke, a plan je da iduće godine nabavimo i mobilno reciklažno dvorište. U proteklom razdoblju radili smo i na komunalnoj infrastrukturi na području općine Crnac za koju je ukupno utrošeno oko 12,5 milijuna kuna, a posebno je to vezano za projekt vodovodne mreže Mali Rastovac – Breštanovci.
NAKON REALIZIRANOG PROJEKTA IZGRADNJE POGONA ELEKTRIČNE ENERGIJE NA BIOMASU, IDUĆE GODINE TREBALI BISMO KRENUTI S JEDNIM VELIKIM PROJEKTOM, A TO JE IZGRADNJA VELIKE FARME U BREŠTANOVCIMA
Uz sve velike projekte postoje i oni manji, jednako tako važni za život mještana općine Crnac?
– Nakon realiziranog projekta izgradnje pogona električne energije na biomasu, iduće godine trebali bismo krenuti s jednim velikim projektom, a to je izgradnja velike farme u Breštanovcima za intenzivni uzgoj svinja koja će biti jedna od najvećih na ovom području i koja će omogućiti nova zapošljavanja mještana s područja naše općine. U planu je i prijavljivanje projekta izgradnje dječjeg vrtića. No, tu su u radovi koji se možda naizgled čine malima, ali su jako važni. To su radovi poput uređenja groblja i izgradnja kuća oproštaja i to sve o našem trošku. Održavamo parkove i dječja igrališta, poljske putove i vršimo rekonstrukciju nerazvrstanih cesta i to su projekti koji su stalno aktualni. Kroz cijelu godinu na raspolaganju smo našim udrugama, školama i drugim organizacijama. Vodimo brigu o djeci i mladima. Ta briga je vrlo značajna i jako izražena u našoj općini. Izdvajamo sredstva za svako novorođeno dijete, sufinanciramo prijevoz srednjoškolaca, dodjeljujemo stipendije svim studentima s područja općine u iznosu od 600 kuna mjesečno. Učenicima prvih razreda kupili smo udžbenike. Sufinanciramo topli obrok u školi. Pomažemo i obiteljima slabijeg imovinskog stanja jednokratnim donacijama, tu su redovne pomoći Vatrogasnoj zajednici, športskim klubovima i drugim udrugama, izgradnja društvenih domova, nogostupa.
Planiraju i jedan značajan projekt u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša.
– Izradili smo projektnu dokumentaciju za led rasvjetu na području cijele općine Crnac.
Naravno, bit će tu i mnogo drugih projekata, samo kad bi država više davala, a ne samo uzimala. Od porezne reforme i smanjenja rente od nafte, od općine Crnac “otkinuta” su značajna sredstva.
– Naš proračun je oko 4 milijuna kuna, a od porezne reforme i manje naftne rente ove godine imali smo manje prihode za 500.000 kuna, a to je za općinu kao što je Crnac jako puno – zaključio je Mato Damjan. (www.icv.hr, Fotografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content