Na današnji dan: 2. siječnja

U Sarajevu potpisan sporazum o prekidu neprijateljstava između JNA i RH
Na današnji dan 1992. godine potpisano je u Sarajevu primirje između predstavnika Republike Hrvatske i Jugoslavenske narodne armije. Za hrvatsku stranu primirje je potpisao ministar obrane Gojko Šušak, a za JNA general Andrija Rašeta. Nazočan je bio i Cyrus Vance, kao posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a. To primirje bilo je preduvjet za provedbu tzv. Vanceovog plana, odnosno slanja mirovnih snaga UN na zaraćena područja. Primirje je stupilo na snagu sljedećeg dana (3. siječnja 1992.) u 18:00 sati. Prekid vatre podrazumijevao je ostanak zaraćenih snaga na položajima koje su trenurno držale. Nažalost, JNA je primirje u mnogim prilikama kršila.

Objavljeno otkriće planeta Vulkan
Na današnji je dan 1860. godine na sjednici Akademije znanosti u Parizu objavljeno otkriće novog planeta nazvanog Vulkan. Navodno se nalazio između Merkura i Sunca. Budući da je trebao biti najbliži Suncu od svih planeta, trebao je biti i najtopliji. Francuski matematičar Le Verrier, koji je predvidio njegovo postojanje, upravo ga je zbog te užarenosti nazvao Vulkan. Na kraju se ispostavilo da je to sve jedna velika zabluda i da takav planet ne postoji. Pogledajmo kako je do zabune došlo. Naime, astronomi 19. stoljeća primijetili su u putanji Merkura jednu nepravilnost zbog koje se nije poklapala s Newtonovim zakonima. Spomenuti Le Verrier predložio je da se ta nepravilnost objasni postojanjem još jednog planetu unutar Merkurove orbite. Godine 1859. jedan je astronom amater ugledao crnu točku kako prolazi ispred Sunca i pretpostavio da je to Le Verrierov Vulkan. Le Verrieru je to bilo dovoljno da na današnji dan objavi otkriće tog planeta. Još se cijeli niz astronoma javio s dokazima o postojanju Vulkana, međutim orbitu planeta nije se moglo izračunati jer su sva opažanja bila različita. Dakle, nije pronađen definitivni dokaz o postojanju Vulkana.

Napravljena prva fotografija Mjeseca
Dagerotipija, začetak moderne fotografije dobila je ime po svom izumitelju Louis Jacques Mande Daugerreu, koji je na današnji dan 1839. godine napravio prvu fotografiju Mjeseca.

Okončan rusko- japanski sukob
Početak prošlog stoljeća obilježio je rusko-japanski sukob, koji je okončan upravo na današnji dan 1905. godine, kao dalekoistočni uvod u Prvi svjetski rat i promjene u ruskom sustavu. No, strahote su se nastavile i nakon završetka rata, kada je u SAD eskaliralo rasno motivirano nasilje. Sve veća uloga Afroamerikanaca u svakodnevnom životu Amerike nije se svidjela većinskom bijelom stanovništvu, koje je spalilo do temelja prvi gradić potpuno naseljen Afroamerikancima, Rosewood na Floridi.

Lansirana svemirski brod Mechta
Početak svemirskih letova dogodio se već u pedesetim godinama prošlog stoljeća, da bi američke frustracije bile dovedene do usijanja kad su Rusi na današnji dan 1959. godine lansirali Mechtu, poznatu i kao Luna 1, prvi svemirski brod koji je proletio kraj Mjeseca i ušao u orbitu oko Sunca.

Rođena Slava Raškaj
1877. godine rođena je Slava Raškaj, hrvatska slikarica, čiji akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Od svih naših slikara koji su se prije nje bavili akvarelom, imala je najviše osjećaja za omjer pigmenta i vode u akvarelnom postupku. Stoga njezin akvarel, fluidan i lak, predstavlja upravo primjer idealnog akvarela, a jednako su lepršavo uvjerljivi i njezini pasteli. U umjetničkom stvaralaštvu Slave Raškaj mogu se uočiti dvije faze. U prvoj – crtež i boja izraz su čiste opservacije – kristalno jasan doživljaj ljepote prirode. U drugoj slikarskoj fazi, Slavini radovi su najprije izraz impresije, i u tom raspoloženju nastaju njezina najbolja djela – akvareli “Kruške”, “Suncokreti”, “Potočnice”, s transparentnom pozadinom. Opet se vraća motivima u prirodi. Tada nastaje jedan cijeli ciklus pod nazivom “Lopoči” najpoznatiji Slavini radovi pod dojmom slikovitog jezera u zagrebačkom botaničkom vrtu. Godine 1898. Slava je naslikala i svoj poznati “Autoportret”. Godine 1898. sudjelovala je na izložbi Društva hrvatskih umjetnika u Zagrebu, a pod kraj 1899. i početkom 1900. godine izloženi su joj radovi u Petrogradu, te 1902. godine u Zagrebu na izložbi Društva umjetnosti. Također njezini radovi su bili izloženi i na Svjetskoj izložbi u Parizu u svibnju 1900. godine Slava kao gluhonijema, po ondašnjim zakonima, nije mogla putovati sama izvan Austro-Ugarske, pa tako nije mogla prisustvovati ni izložbama u Parizu i Petrogradu.

Preminuo Edo Murtić
Na današnji je dan 2005. godine preminuo hrvatski slikar, grafičar, kazališni scenograf i akademik Edo Murtić. Njegova smrt u 85. godini života uslijedila je nakon duge i teške bolesti, u zagrebačkoj bolnici Rebro. Rođen je u Velikoj Pisanici pokraj Bjelovara 1921. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je već 1935. godine u Zagrebu, dakle sa svega 14 godina. Na zagrebačkoj akademiji profesori su mu bili Ljubo Babić i Krsto Hegedušić. Godine 1951. odlazi u SAD i Kanadu, gdje se upoznao s najnovijim tendencijama apstraktnog ekspresionizma u slikarstvu. Postao je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za života je održao preko 150 samostalnih i 300 grupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Pod kraj života živio je većinom u Zagrebu i Vrsaru. Bio je jedan od najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u svijetu.

(www.icv.hr, Foto:wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content