Siniša Brlas na portalu srednja.hr komentirao navike pušenja duhana kod mladih u našoj zemlji

Profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na portalu srednja.hr komentirao je navike pušenja duhana kod mladih.

Pored toga što pušenje šteti zdravlju samo po sebi, mladi sve više (kao i mnogi odrasli) posežu za jeftinijim vrstama cigareta ili cigarete sami prave, često od duhana koji dolazi direktno s njive i nije prošao proces pročišćavanja od prljavštine i kemijskih sredstava s kojima je tretiran tijekom proizvodnje na otvorenom. Time se značajno povećavaju rizici po zdravlje mladih, komentirao je Siniša Brlas nalaze provedene ankete na ovome portalu.

S obzirom da je pušenje kod mladih naučeno ponašanje, u tom procesu učenja i usvajanja navike pušenja presudnu ulogu imaju kako vršnjaci tako i odrasle osobe u najbližemu okruženju u kojemu mladi odrastaju. Ranija istraživanja o pušenju također pokazuju da određeni postotak ispitanih mladih pušača izjavljuju da puše jer im to godi. Ovo potonje ukazuje na to kako se već i kod određenog broja mladih pušača razvija ovisnost o cigaretama, dodaje u članku Siniša Brlas.

Članak se može pogledati ovdje.

(www.icv.hr, sb)

Srednja.hr

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content