Slatinski izviđački odred dobio šest ponosnih “lisica”

Više od godinu dana nakon prvog davanja svečanog izviđačkog obećanja, kad je to učinilo prvih osam pripadnika slatinskog izviđačkog odreda Lisice, u nedjelju je šest novih malih izviđača obavilo taj svečani čin.

Andrej Puš, Nina Janković, Viktorija Velić, Lara Prpić, Ivan Bujdo i Tena Jurlina već duže vrijeme su u odredu, tako da su stekli osnovna znanja, pokazali čvrstu želju da ostanu izviđači i zaslužili svoju maramu.

Odred trenutačno čini 14 djece i pet odraslih osoba. Troje posljednjih još nije dalo obećanje i učinit će to na proljeće. U odredu je prije bilo više članova, ali neki su u međuvremenu odustali zbog nemogućnosti usklađivanja školskih ili drugih aktivnosti s izviđačkim. Relativno mali broj izviđača posljedica je dugoga razdoblja od gotovo 20 godina bez izviđačkih aktivnosti u gradu, a veći je problem nedostatak odraslih koji su danas spremni, imaju vremena i žele prihvatiti odgovornost u radu s malim izviđačuma.

– S obzirom na mali broj članova, ovaj odred mnogo je aktivniji od nekih puno brojnijih. Mi pokušavamo djeci omogućiti određeno izviđačko obrazovanje i osigurati im potrebnu opremu, a njihovo je da znaju primijeniti naučeno na izletima i logorovanjima. Svaki sastanak temelji se na obradi određene teme da nešto nauče i na zanimljivim igrama da potroše nešto energije, kako bi to bilo jedno zaokruženo druženje – kaže voditelj slatinskih izviđača Denis Cukor, koji je i sam u djetinjstvu bio izviđač.

Izviđački rad s učenicima nižih razreda temelji se uglavnom na igrama, a učenici viših razreda već uče čvorove, podizanje šatora, prvu pomoć, snalaženje u prirodi s pomoću kompasa i bez njega, čitanje karte, znakovna pisma. Izviđači se također uključuju u “zelene” i humanitarne akcije, pa su skupljanjem plastičnih boca već prikupili novac za poveći paket namirnica koji će nenajavljeno uručiti jednoj obitelji u potrebi. Osim Denisa, sa slatinskim izviđačima redovito rade još učiteljica Tatjana Lulić Prpić i ekonomist Igor Kardoš, a pomažu također Romeo Kireta i Danijela Bertić. Slatinski će izviđači imati sljedeće logorovanje na proljeće negdje u okolici svoga grada, a priprema se i prvo veliko višednevno ljetno logorovanje na moru. (glas-slavonije.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content