Tomislav Durmić: Iduće godine završit će se gradnja kanalizacije, dobit ćemo novu zdravstvenu ambulantu

Što se sve radilo 2015. godine?
-Većim dijelom završen je posao oko legalizacija objekata u vlasništvu Općine, provedeno je certificiranje nestambenih objekata, u tijeku je certificiranje javne rasvjete. Tu je bila i druga Izmjena i dopuna prostornog plana koja je nužna radi, primjerice, izgradnje kuće oproštaja u mjestu Kutovi i Slavonskim Barama. U tijeku je izrada još jednog važnog dokumenta – Strateškog programa razvoja općine Zdenci za razdoblje 2015.-2020. Kroz sve ovo vrijeme radi se na rješavanju vlasničkih odnosa i pripremi projekata i projektne dokumentacije i dosad je za ove radove utrošeno više od 350.000,00 kuna.
KANALIZACIJA ĆE BITI GOTOVA U PRVOJ POLOVICI 2016. GODINE
Kakva je situacija s izgradnjom kanalizacije?
-Prva faza projekta gotovo je završena, ostaje još nešto radova oko saniranja terena, a vrijednost izvedenih radova prve faze kreću se oko pet milijuna kuna. U tijeku su radovi na izgradnji kolektora čija je vrijednost oko sedam milijuna kuna i prema planu ta investicija trebala bi biti završena u prvoj polovici 2016. godine. Za taj projekt Općina je iz vlastitih sredstava proračuna osigurala milijun i sto tisuća kuna, budući da projekt sufinanciramo s 10 % vrijednosti ukupne investicije.
Izgrađen je i nasip za obranu od poplava. Zajedničkim snagama, uz dogovor s Hrvatskim vodama – vodno gospodarske ispostave u Donjem Miholjcu, ove godine izgrađen je veći dio nasipa i jednim dijelom uređeno korito rijeke Vučice u mjestu Kutovi i tako riješen dugogodišnji problem izlijevanja rijeke i plavljenja ovog dijela mjesta.
Novi je i most u Bankovcima.
-Izgrađen je pješački most na rijeci u mjestu Bankovci, pripremljena je dokumentacija za proširenje mosta u Zdencima, završeni su radovi na zacijevljenju kanala ispred zgrade Općine u dužini od 105 metara. Radovi su financirani vlastitim sredstvima proračuna. Završena su idejna rješenja za izgradnju kuća oproštaja za mjesta Zokov Gaj, Kutovi i Slavonske Bare, jednim dijelom riješeni su i vlasnički odnosi, a u tijeku su radovi na izgradnji mrtvačnice u Donjem Predrijevu. Pripremljen je projekt, provedena javna nabava, odabran izvođač i u tijeku su radovi na izgradnji i uređenju nogostupa na groblju u Zdencima.
Ima i mnoštvo energetskih projekata.
-Pripremljen je i projekt energetske obnove mjesnog doma u Dugoj Međi, Bankovcima i kinodvorane u Zdencima, a radi se o izmjeni krovišta, stolarije i uređenju vanjske ovnojnice koji smo aplicirali na raspisan natječaj Fonda za zaštitu okoliša, na kojem, nažalost, projekt nije prihvaćen. Završeni su radovi na izgradnji spomen-obilježja poginulom hrvatskom branitelju Zdravku Kevčiću u mjestu Kutovi, jedinom poginulom branitelju naše općine. Raduje me što smo nakon niza pregovora i razgovora s bankama uspjeli postići dogovor s Hypo Alpe-Adria bankom oko postavljanja bankomata u Zdencima, prijeko potrebnog mještanima općine.
PRVA ZDRAVSTVENA AMBULANTA NAKON DOMOVINSKOG RATA GRADI SE U ZDENCIMA
Puno se radi na zadovoljavanju zdravstvenih standarda.
-Ono što svakako moram dodati je još jedna hvalevrijedna investicija. Naime, na inicijativu župana započela je izgradnja zdravstvene ambulante u Zdencima. Vrijednost radova je 1,6 milijuna kuna, a sufinanciraju ih Virovitičko-podravska županija, Općina Zdenci i Dom zdravlja Virovitica. To je prva ambulanta koja se gradi na našoj županiji nakon Domovinskog rata i drago mi je da je to upravo u našoj općini, u Zdencima. Nastojimo i nastojat ćemo, u okviru financijskih mogućnosti, da proračun općine pored razvojnog bude i socijalno osjetljiv, kako bi bar malo ublažili teškoće u kojima se mnogi mještani općine nalaze.
Jedini imate besplatan vrtić.
-Kroz program obrazovanja i za ovu godinu osigurana su sredstva za rad dječjeg vrtića, jedina smo općina u županiji, a i šire, koja ima besplatan vrtić za sve polaznike. I ove godine osigurali smo sredstva za nabavu knjiga za polaznike prvog razreda osnovne škole, osigurane su bespovratne potpore za sve redovne studente u iznosu od 500,00 kuna mjesečno, bez obzira na visinu primanja po članu, što dosada nije bilo. Financiramo rad svih udruga naše općine. Ove godine financirali smo popravak zvona na crkvi sv. Mihaela u Zdencima i financijskom potporom pomogli obnovu crkve svetog Roka u Bankovcima i Zokovom Gaju.
Kakav je to projekt „Zdravo tlo – zdrava biljka – zdrav život“?
-Pokrenut je projekt „Zdravo tlo – zdrava biljka – zdrav život” kojim se zainteresiranim nositeljima OPG-a i ostalim mještanima, koji se bave i žive od poljoprivrede, sufinancira kontrola plodnosti tla. Na području RH provodi se pilot projekt komasacije poljoprivrednog zemljišta u pet jedinica lokalne samouprave, a jedna od njih je općina Zdenci. Obavljeni su prvi razgovori s predstavnicima Agencije za poljoprivredno zemljište, radi se o katastarskoj općini Zdenci površine oko 2525 hektara koji će se financirati iz fondova EU.
Što planirate u 2016. godini?
-Proračun za 2016. godinu usvojen je krajem studenog. On je kako razvojan, tako i socijalno osjetljiv, ima svoju viziju i cilj, a cilj je poboljšanje kvalitete življenja i ravnomjeran razvoj općine te razvoj komunalne infrastrukture, za što se planira utrošiti znatna sredstva. Što se tiče planova, odnosno planiranih projekata, imamo ih dosta pripremljenih, a njihova realizacija ovisit će o sredstvima proračuna kao i o sredstvima koja očekujemo od strane Ministarstava i EU fondova koji će kroz raspisane natječaje financirati određene projekte, a ovom prilikom mogu spomenuti: izgradnju pješačke staze prema zdenačkom groblju zajedno s vanjskom rasvjetom na tom dijelu, uređenje centra Zdenci, tu mislim na zacijevljenje kanala u Ulici Braće Radića, zatim uređenje platoa pored Trga Stjepana Radića gdje planiramo izgraditi repliku zdenca ili fontanu. Izgradnjom nove ambulante ova postojeća trebala bi postati vlasništvo Općine, a nju namjeravamo urediti i tu preseliti ured Općine ili je urediti za potrebe Udruge umirovljenika. U planu je obnova mosta na zdenačkoj rijeci u starom dijelu sela i još puno toga – zaključio je načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić. (www.icv.hr, Ftografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content