U središtu Orahovice održane dječje Maškare, 200-injak djece u različitim maskama prošetalo pozornicom

Maškare i pokladni dani u Orahovici i ove su godine posvećeni isključivo djeci. Dječje maškare preplavile su središte grada, 200-injak mališana polaznika Dječjeg vrtića Palčić i nižih razreda Osnovne škole ”Ivana Brlić-Mažuranić” oduševili su svojom maštom. Bio je tu spužva bob, trčali su štrumpfovi, princeze, vještice, kuhari, vatrogasci i policajci, razne male i velike ”životinjice”, zapravo je nemoguće nabrojati kakve su sve maske viđene. Prvi čin dječjih maškara preuzimanje ključa grada, ”dosadašnji” gradonačelnik Josip Nemec predao je ključ malom meštru od maškara kojeg je odlično utjelovio Luka Jurjević i od danas Orahovicom vladaju djeca. Mali meštar obećao je puno bombona i čokolade, prisegnuo kako od kružnih tokova neće biti ništa, gradit će se dječja igrališta, učiteljice u školama neće davati jedinice, a tete u vrtićima ne smiju biti stroge, i na kraju najviše će bit igre, zabave i veselja Sve su maske potom predstavile na središnjoj pozornici, nakon čega je uslijedilo dječje suđenje fašniku. Glavni krivac za sve zlo naneseno djeci, svu nesreću i strah je krampus.

Učenice osnovne škole Jana Marčinković kao sutkinja te Dora Paštar kao tužiteljica, odnosno Antonija Paraga kao braniteljica sjajno su odradile parnicu, a iako se braniteljica svojski trudila obraniti tuženika, sutkinja je krampusa proglasila krivim:
– U ime dječje porote i ovoga suda, donešena je slijedeća presuda: Krampus je kriv tu nema zbora, njega se danas kazniti mora. U ime suda, porote i narodnog mača, nek’ se krampusu zapali lomača. Ne prihvaćamo prigovore razne, idemo skupa na izvršenje kazne. – zaključila je sutkinja Jana i na opće veselje i pljesak, krampus, a time i sve dječja nesreća, je spaljen. Organizator Orahovačkih maškara Grad Orahovica i Turistička zajednica svim sudionicima podijelila je slatke pakete, a obzirom na potpuno ispunjeno središte Orahovice, odabir samo dječjih maškara bio je pun pogodak:

– Djeca su naša budućnost i najveće veselje. Zato u svim našim manifestacijama upravo njima dajemo najviše pozornosti i uloga. Godinama smo imali maškare i s djecom i odraslima, a kako smo uvidjeli da je odraslih dolazilo sve manje, a s druge strane djece i njihove mašte sve više, odlučili smo kompletne pokladne dane posvetiti djeci. Presretan sam što je ovoliko djece došlo maskirano i što su se svi odlično proveli. Hvala vrtiću Palčić i njihovim odgajateljima, osnovnoj školi i njihovim učiteljima te posebno roditeljima sve te djece na ogromnom trudu jer bez njih svega ovoga ne bilo. – zaključio je orahovački gradonačelnik Josip Nemec.

(www.icv.hr, vg, Foto:Vladimir Grgurić)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content