Zavod za javno zdravstvo s akcijom promocije zdravlja u Noći muzeja 2016.

Tijekom ovogodišnje Noći muzeja koju organizira Gradski muzej Virovitica u suradnji s Etnografskim muzejom Zagreb 29. siječnja 2016. godine našim će sugrađanima biti predstavljena gostujuća izložba „Dim – priča o duhanu“. Izložba govori o povijesti ove biljke i o njezinom utjecaju u raznim kulturama svijeta, ali prati i dolazak biljke duhana u naše krajeve, njezinoj obradi i utjecaju uzgoja na gospodarstvo našega kraja.

S obzirom da je poznat i štetan utjecaj duhanskog dima odnosno pušenja na zdravlje ljudi, uz izložbu su osmišljeni i odgovarajući sadržaji promocije zdravlja u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji će se prezentirati tijekom izložbe, a pod nazivom „Pušenje je out“. Tom će prilikom stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo posjetiteljima izložbe ponuditi i mogućnost mjerenja razine ugljičnog monoksida u izdahu, te će dijeliti prigodne edukativne materijale. Podatak o ugljičnom monoksidu govori kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život. Pokazalo se da pušači imaju smanjenu sposobnost da njihova krv opslužuje tijelo kisikom i stoga su u većemu riziku po zdravlje jer ne mogu disati punim plućima.

Ovom suradnjom Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije promovira novi oblik međusektorske suradnje u nastojanju da što više približi javnozdravstveno djelovanje i promociju zdravlja građanima.

(www.icv.hr, sb; Foto: ZJZ Sv. Rok VPŽ)

noć-muzeja

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content