Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju na radionici o duhanu

U srijedu, 17. veljače učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju posjetili su izložbu „Dim-priča o duhanu”. Kroz vodstvo izložbom na zanimljiv način naučili su povijest biljke duhan. Isprobali su tako vožnju Kolumbovim brodom, šamanski šator za ceremoniju inipi, pogledali stare snimke pakiranja duhana i odvoza na daljnju preradu, a zatim i neobične reklame za duhanske proizvode. Posebno zanimljive bile su im raznovrsne lule te jedan od načina njihove proizvodnje zabilježen u mjestu Zelovo kod Sinja.

Obrada duhana i gospodarski značaj za virovitički kraj pokazan je učenicima u zadnjoj prostoriji gdje su mogli vidjeti staklenik za sadnice duhana, štap za nizanje duhana, umanjenu verziju sušare, velike kutije za pakiranje duhana te lule iz našeg muzeja.

Na radionici smo pričali o štetnosti duhanskih proizvoda te medicinskim istraživanjima koja na to ukazuju. Potaknuti muzejskim predmetima, ali i učenjem u školi o ovisnostima učenici su olovkom crtali raznovrsne primjerke lula, ali i šamanski šator koji ih se vrlo dojmio.
Zahvaljujemo Željki Barić i Luki Pašaliću na odazivu i suradnji te Odgojno obrazovnim skupinama 6 i 8 Centra na crtežima.

(www.muzejvirovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content