Na današnji dan: 10. veljače

Šahovski velemajstor Garry Kasparov izgubio od računala
Garry Kasparov sjećati će se 10. veljače 1996. godine kao dana kada je jedan velemajstor po prvi put izgubio šahovsku partiju od strane računala, a to neće zaboraviti niti u IBM-u čije je superračunalo Deep Blue uspješno obavilo taj zadatak.

Simon Bolivar postao predsjednikom Perua
Stanovnici Latinske Amerike sjetiti će se Simona Bolivara. Taj borac za nezavisnost bio je jedna od najzaslužnijih osoba za stvaranje južnoameričkih država Venecuele, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Paname i Bolivije, a 10. veljače 1824. godine građani Perua izabrali su ga za predsjednika. Prije toga istu je dužnost obnašao u Kolumbiji, a nakon toga i u Boliviji.

Stvoreni crtani likovi Tom&Jerry
Iako je 1940. godine najaktualniji bio globalni sukob, Hanna & Barbera upravo su te godine stvorili i danas rado gledane Toma i Jerryja koji svojim vječitim nadmudrivanjem i ratovanjem kao da nose pečat tog vremena.

Zarobljene pijune zamijenili američka i sovjetska strana
Američka i sovjetska strana našle su se tijekom hladnoratovske prljave strateške ‘igre’ u pat poziciji te su 1962. godine razmijenile zarobljene pijune, Amerikancima se vratio zarobljeni pilot zrakoplova U2, Francis Gary Powers, dok su Rusi u zamjenu dobili svog špijuna Rudolfa Abela.

Budući škotski kralj Robert Bruce ubio svoga suparnika
Na današnji je dan 1306. godine budući škotski kralj Robert Bruce ubio svog suparnika i pretendenta na škotsko prijestolje Johna Comyna, lorda of Badenocha. Učinio je to tako da ga je izbo pred oltarom franjevačke crkve u Dumfriesu u Škotskoj. Dva i pol mjeseca kasnije Robert Bruce je krunjen za škotskog kralja u Sconeu, tradicionalnom mjestu krunidbe škotskih kraljeva. Inače, Robert Bruce poznat je kao lik iz filma Braveheart, gdje nastupa kao vitez koji je izdao Williama Wallacea (Mela Gibsona) boreći se u bitki kod Falkirka na engleskoj strani. Bruce je to učinio pod utjecajem svog starog oca, no kasnije se pokajao i poveo Škote u ratu za nezavisnost protiv Engleza. Zanimljivo je da su se škotske krunidbe odvijale na famoznom Kamenu sudbine (poznat i kao Kamen iz Sconea). Međutim Bruceova krunidba 1306. nije se mogla obaviti na tom kamenu jer ga je engleski kralj Edward I. (također poznat iz Bravehearta) oteo Škotima i odnio u Westminster Abbey u Londonu, gdje ga je ugradio u englesko kraljevsko prijestolje.

Odigran teški meč između Ernia Schaafa i Prima Carnere
Na današnji se dan 1933. godine u Madison Square Gardenu u New Yorku odigrao meč u teškoj kategoriji između Ernia Schaafa i Prima Carnere. Meč je trebao trajati 15 rundi, ali je u 13. rundi 205 centimetara visoki i 129 kilograma teški Talijan Primo Carnera nokautirao Schaafa takvom silinom da ga je bacio u komu. Schaafa su odnijeli u bolnicu i podvrgli opreaciji, no nije mu bilo pomoći. Umro je četiri dana kasnije, na Valentinovo. Primo Carnera postao je ubrzo svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Preminuo Alojzije Stepinac
Danas Katolička crkva u Hrvatskoj slavi Stepinčevo jer je toga dana preminuo 1960. godine bl. Alojzije Stepinac (sveci i blaženici Katoličke crkve slave se obično na dan njihove smrti jer se smatra da je to ujedno dan njihova rođenja za Nebo). Umro je u Krašiću, gdje je proveo zadnjih 8 godina života. Posljednje riječi bile su mu “Fiat voluntas tua” (latinski “Budi volja Tvoja”). Podsjetimo, za vrijeme kućnog pritvora u Krašiću papa Pio XII. proglasio je Stepinca kardinalom. Prilikom Stepinčeve smrti zvonila su sva zagrebačka crkvena zvona, a na zvonicima su istaknute crne zastave. Sahranjen je u zagrebačkoj katedrali, gdje je njegov sarkofag svečano izložen iza glavnog oltara.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content