Na današnji dan: 17. veljače

Kosovo proglasilo samostalnost
Na današnji dan 2008. godine Kosovo je donijelo odluku o proglašenju svoje nezavisnosti. Srbija je proglasila tu odluku nezakonitom i stavila predmet pred Međunarodni sud pravde. No, taj je sud donio presudu da to proglašenje nezavisnosti nije u protivnosti s međunarodnim zakonima. Nakon proglašenja nezavisnosti Kosovo su odmah sljedećeg dana priznale SAD, Velika Britanija, Albanija, Francuska, Turska, Kosta Rika, Tajvan i Afganistan. U roku od 10 dana još ga je priznalo 13 država, no Hrvatska nije bila među njima, ponajviše zbog straha od srpske reakcije. Ipak, nakon mjesec dana i mi smo priznali Kosovo. Do siječnja 2012. ukupno je 88 država priznalo kosovsku nezavisnost. Do danas ga još nisu priznale države koje imaju znatne vlastite etničke manjine i koje se boje da bi primjer Kosova mogao izazvati val separatizma kod tih manjina. Osim toga, nisu ga priznale države simpatizeri Srbije. Do 2012. Kosovo nisu priznale Rusija, Kina, Španjolska, Izrael, Indija, Brazil i još stotinjak svjetskih država.

Osnovan magazin The New Yorker
1925. godine Harold Ross i Jane Grant osnovali su magazin The New Yorker čiji je prvi broj izašao 21. veljače iste godine. Poznat po svojim komentarima o popularnoj kulturi, obrađivanju i recenzijama literarnih djela, ali i vrlo preciznim podacima u novinarskoj obradi svjetske politike, te bavljenju društvenim temama, magazin od samih početaka ima mnoge čitatelje i van New Yorka.

U SAD-u započeo proces ukidanja prohibicije
Nakon punih 13 godina od uvođenja, 1933. godine u SAD-u je započet proces ukidanja prohibicije. Propisana u 18. amandmanu ustava SAD-a, prohibicija je prema mnogima učinila puno više štete nego koristi, poglavito zbog naglog razvoja crnog tržišta i organiziranog kriminala. Početak ukidanja zabrane bilo je pokretanje tzv. Blaine Acta od strane senatora Wisconsina, Johna J. Blainea, a službeno ukidanje nastupilo je 5. prosinca 1933. godine.

Rođen Silvije Strahimir Kranjčević
1865. godine rođen je Silvije Strahimir Kranjčević, hrvatski književnik. Od njegovih djela treba izdvojiti kako je prvu pjesmu objavio u “Hrvatskoj vili”, samo mjesec dana prije nego što je otišao za Rim. Njegovi su stihovi tada dočekani poprilično dobro i proročanski, budući da su prije svega imali borbenu notu tada još nepoznatog pjesnika. Iz Rima šalje još dvije pjesme šušačkoj “Slobodi”, a vrativši se iz Rima obajvljuje u “Viencu” značajnu pjesmu “Noć na Foru”, a nakon toga prvu zbirku “Bugarkinje” koja je bila dočekana s naglašenim priznanjima. Možemo slobodno reći kako su njegova djela doživjela iznimno pohvalne kritike, konkretno “Bugarkinje” su se smatrale porukom koju je htio poslati javnosti, a sadržavale su kompletan program koji je ujedno bio i pjesnički i politički. Među poznatija djela treba izdvojiti zbirku “Izabrane pjesme”, “Trzaji” te “Pjesme” iz 1908. godine.

Preminuo Mate Balota
1963. godine preminuo je Mate Balota, pravim imenom Mijo Mirković, hrvatski književnik i ekonomist. Bio je profesor subotičkog Pravnog fakulteta kao ekonomski povjesničar. Ondje je predavao u razdoblju između prvog i drugog svjetskog rata. Bio je sudionik antifašističke borbe 1941. godine, a poslije je predavao u Beogradu i u Zagrebu. U hrvatskoj književnosti Mate Balota zauzeo je istaknuto mjesto svojom zbirkom čakavskih pjesama “Dragi kamen”, romanom “Tijesna zemlja”, monografijama “Stara Pazinska gimnazija” i “Puna je Pula” te drugim proznim tekstovima.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content