Na današnji dan. 20. veljače

Zarobljen papa Pijo VI.
Nakon što su Napoleonove trupe zauzele sjevernu Italiju, francuski general Louis-Alexandre Berthier ušao je u Rim praktički bez otpora i proglasio Rimsku republiku. Time je htio natjerati papu Pija VI. da se odrekne svjetovne vlasti nad Rimom i Papinskom Državom. Kad je ovaj to odbio, stavljen je u zarobljeništvo. Na današnji dan 1798. godine zarobljeni papa odveden je iz Rima najprije u Sienu i Certosu pokraj Firence, a zatim preko Parme, Piacenze, Torina i Grenoblea u gradić Valence u Francuskoj. Nakon šest tjedana zatvoreništva u Valenceu papa je umro. Kardinali su se sastali u Veneciji da izaberu novog papu. Izabran je Barnaba Chiaramonti, koji je uzeo ime Pio VII. Neobično je da je novi papa krunjen tijarom napravljenom od papira, jer su pravu Francuzi uzeli sa sobom. Novi je papa krenuo iz Venecije u Rim na trošnom austrijskom brodu koji je jedva plovio i dospio je tamo kasnije iste godine.

Adolf Hitler održao tajni sastanak s čelnim ljudima njemačkih poduzeća
Na današnji dan 1933. godine Adolf Hitler održao je tajni sastanak s čelnim ljudima njemačkih poduzeća, kako bi pridobio njihovu podršku uoči predstojećih parlamentarnih izbora. Dogodilo se to tri tjedna nakon što se on domogao vlasti postavši njemački kancelar. Naime, premda je bio kancelar, njegova stranka nije imala većinu u parlamentu, pa mu je prva briga bila učiniti sve da na novim izborima nacisti potpuno zavladaju parlamentom, a time i državom. Pozvao je najutjecajnije njemačke industrijalce, npr. čeličnog magnata Gustava Kruppa, automobilskog proizvođača Fritza von Opela, zatim Günthera Quandta (obitelj Quandt je i danas vlasnik kompanije BMW), Kurta Schmitta (člana uprave Allianz AG) te predstavnika kompanije Siemens. U svom govoru pred industrijalcima Hitler je ocrnio demokraciju, koja je po njemu bila kriva za uspon komunista. Za potpunu pobjedu nad komunistima trebalo mu je prikupiti većinu u parlamentu. Industrijalci su svojim prilozima trebali potpomoći nacističku stranku u kampanji. Priloge su dali između ostalih: Telefunken, Osram, IG Farben, AEG i Günther Quandt.

Objavljen Futuristički manifest preteča futurizmu
Jedan od vodećih francuskih časopisa, Le Figaro, 1909. godine u svom je broju objavio Futuristički manifest koji je napisao talijanski pjesnik Filippo Tommaso Marinetti čime je nastao umjetnički pokret futurizam koji odbacuje prošlost i divi se mladosti, agresivnosti, strojevima i brzini.

Španjolska odlučivala o ratifikaciji prijedloga Europskog ustava putem građanskog referenduma
Španjolska je 2005. godine postala prva država koja je o ratifikaciji prijedloga Europskog ustava odlučivala putem građanskog referenduma. Prijedlog je ratificiran iako je na referendum izašao mali broj birača.

Rođen Kurt Cobain
1967. godine rođen je Kurt Cobain, američki pjevač. Osnovao je Nirvanu 1985. godine sa prijateljem Kristom Novoselicem u njihovom rodnom gradu Aberdeenu, Washington. Sastav je postao dio takozvane Seattle rock scene, izdavši svoj prvi album Bleach za nezavisnu diskografsku kuću Sub Pop 1989. godine. Nakon potpisivanja za veliku diskografsku kuću DGC Records, bend se probio na mainstream scenu izlaskom hita “Smells Like Teen Spirit” sa svog drugog albuma Nevermind iz 1991. godine Nirvana je postala vodeći bend Generacije X, a Cobain slavljen kao predvonik iste. Cobainu je takva pažnja bila neugodna ili frustrirajuća. On je vjerovao kako se njegova poruka i umjetnička vizija krivo tumače u javnosti, zbog toga što su glavne teme u medijima bile o njegovom privatnom životu. Izazvao je Nirvaninu publiku svojim posljednjim studijskim albumom In Utero (1993).
Zadnjih godina svoga života, Cobain se borio se sa ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, njegovom slavom i slikom u javnosti, kao i s pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love. 5. travnja 1994. godine Kurt Cobain je pronađen mrtav u svojoj kući u Seattleu. Prema službenom policijskom izvješću smrt je opisina ovako: “Samoubojstvo sa samozadanom ranom od sačmarice u glavu.” Okolnosti njegove smrti su postale predmet fascinacije i rasprave. Od njihovog početka, sa Cobainom kao tekstopiscem, Nirvana je samo SAD-u prodala više od 25 milijuna albuma i više od 50 milijuna u svijetu. Ugledni glazbeni časopis Rolling Stone uvrstio je Nirvanu na 27. mjesto navećih glazbenih umjetnika svih vremena, dok je Kurt Cobain proglašen za 12. najboljeg gitarista svih vremena.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content