Na današnji dan: 9. veljače

- PROMO -

Propala Seljačka buna
1573. godine dogodila se presudna bitka između plemića i seljačke vojske pod vodstvom Matije Gupca kod Stubičkih Toplica, kojom je seljačka buna propala. Nakon što su se uzalud žalili caru i banu na zlodjela stranih plemića, seljaci su u znak prosvjeda prestali plaćati nerazumne poreze. Tako je jedan od najgorih plemića Franjo Tahi (Tahy) poslao svoje naoružane plaćenike, ali su ih seljaci s oružjem spremno dočekali. Zbog tog otpora Hrvatski sabor je seljake proglasio izdajicama domovine, na što su oni odgovorili sveopćim ustankom protiv feudalnih gospodara.
Za vođu bune izabran je Ambroz Gubec (kasnije nazvan Matija) iz Gornje Stubice. Ustanici se nisu samo ograničili na rušenje nepravednog feudalnog poretka negoli su ustrojili program po kojemu su planirali ukinuti vladavinu plemstva te se boriti za stvaranje samostalne seljačke države sa sjedištem u Zagrebu[3], uspostavljanje seljačke vlade, koja će voditi skrb o porezima i drugim davanjima za obranu domovine od Turaka. Matija Gubec je sa svojim najbližim suradnicima i prijateljima Ilijom Gregorićem, Andrijom Pasancem, Nikolom Pozepcom, Vinkom Lepoićem i inima digao seljake na ustanak. U noći s 27. na 28. siječnja 1573. godine buna je započela napadom na Cesargrad. Pokret seljaka brzo se proširio, a buna je zahvaćala 60 vlastelinstava na područjima Hrvatske i Slovenije. Ustanici su se podijelili u tri skupine. Prva, pod zapovjedništvom Ilije Gregorića, djelovala je na slovenskom području, druga, pod zapovjedništvom Ivanom Pasancem, na području između Save i Kupe a treća skupina pod zapovjedništvom Matije Gupca, u Hrvatskom zagorju. Nakon početnih uspjeha feudalna vojska je ubrzo slomila bunu.

Ustanovljen Davis Cup
Na današnji dan 1900. godine ustanovljeno je tenisko natjecanje Davis Cup. Idejni pokretači bila su četiri harvardska studenta, koja su željela izazvati Britance na dvoboj u tenisu. Jedan od četvorice studenata bio je Dwight Davis, koji je osmislio pravila turnira i za vlastite novce kupio trofej izrađen od pravog srebra (platio ga je 1000 dolara). Po Davisu je taj turnir dobio ime. Zanimljivo je da se on kasnije počeo baviti politikom i postao je američki ministar obrane, a kasnije i guverner Filipina. Prvi meč u Davis Cupu odigrale su SAD i Velika Britanija. Pobijedili su Amerikanci, čiji je kapetan momčadi bio Davis, iznenadivši Britance svojom sposobnošću.

Službeno predstavljena odbojka
Voditelj vježbaonice u jednom YMCA centru u Massachusettsu, W. G. Morgan na današnji je dan službeno predstavio novi sport koji je smislio kako bi razbio monotoniju vježbanja, odbojku, koja se prilično brzo proširila svijetom i postala olimpijski sport.

Počeo lov na komuniste senatora McCarthyja
Hladni rat našao je svog glavnog promicatelja u senatoru Josephu McCarthyju čiji je izlazak na javnu pozornicu počeo 1950. godine izjavom da ima dokaze da pojedini službenici State Departmenta imaju iskaznice komunističke partije.

Rođen Wilhelm Maybach
Čovjek po kojem je luksuzna marka automobila Maybach dobila naziv, rođen je na današnji dan 1846. godine u gradu Heilbronnu u Njemačkoj. Školovao se za konstruktora strojeva. Kad je imao 19 godina Gottlieb Daimler je zapazio njegovu sposobnost i uzeo ga za svog glavnog asistenta. Na tom je mjestu Maybach ostao sve do Daimlerove smrti. Maybach je konstruirao motore koji su bili dovoljno lagani da su se mogli ugrađivati u automobile, motocikle, pa čak i u zrakoplove. Godine 1907. Maybach je napustio kompaniju Daimler i osnovao vlastitu tvornicu, gdje je sa svojim sinom proizvodio motore za cepeline. Nakon Prvog svjetskog rata Maybach je počeo proizvoditi velike i luksuzne automobile po kojima je postao poznat. Za vrijeme Drugog svjetskog rata njihova je tvornica prestala proizvoditi automobile i prebacila se na motore za tenkove. Izrađivali su motore za najsnažniji njemački tenk Tigar. Tek u 2002. godini kompanija Daimler obnovila je marku automobila Maybach, kao luksuzniju od Mercedesa. Zanimljivo je da Wilhelm Maybach navodno nikada nije osobno posjedovao automobil. Radije se vozio tramvajem ili išao pješice.

Preminuo Ksaver Šandor Gjalski
Slavni hrvatski pisac preminuo je na današnji dan 1935. godine u svom dvorcu Gredice, nedaleko od Zaboka (u tom se dvorcu danas nalazi hotel i restoran dvorac Gjalski, nedaleko od autoceste Zagreb-Krapina). Zanimljivo je da je njegovo pravo ime bilo Ljubo Babić (Ljubomil Tito Josip Franjo Babić), a Ksaver Šandor Gjalski bio je pseudonim pod kojim je pisao i koji je uzeo od djeda po majci. Ljubo Babić rođen je u spomenutom dvorcu Gredice u plemićkoj obitelji (bio je u rodu s obližnjim plemićima Mihanovićima čiji je jedan pripadnik – Antun Mihanović – spjevao hrvatsku himnu). Gjalski je ostao najpoznatiji po svojim pripovjetkama iz života zagorskog plemstva (zbirka “Pod starim krovovima”, iz koje je mnogima ostala u sjećanju pripovijetka “Illustrissimus Battorych”). Bavio se i politikom, pa je tako dosegao položaje saborskog zastupnika i župana Zagrebačke županije. Umro je na današnji dan u 81. godini života.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

Povezane vijesti

Skip to content