Priopćenje za javnosti HVIDR-e RH…

Temeljem odluka sa 10. sjednice održane dana 25. veljače 2016. godine, povodom obilježavanja 24. obljetnice osnivanja HVIDR-a RH, Glavni odbor HVIDR-a RH, u ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske, oštro osuđuje, te se u potpunosti protivi bilo kakvim inicijativama i najavama ukidanja Ministarstva branitelja, kao i pripajanja istog Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.
Naime, u razdoblju od 1991. do 1997. godine skrb o braniteljima i članovima njihovih obitelji bila je u nadležnosti Ministarstva obrane RH – Uprave za skrb. 1998. godine osnovano je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a razlog osnivanja je bio jedan od uvjeta za ulazak Republike Hrvatske u NATO koji je tada tražio da se sustav skrbi o braniteljima obvezno isključi iz MORH-a, budući da u postojećem sustavu navedenog Saveza nije postojala mogućnost brige i skrbi o stradalnicima Domovinskog rata RH.
Slijedom navedenog, Ministarstvo hrvatskih branitelja pod raznim nazivima djeluje od 1998. godine, te je između ostalog, isključivo nadležno za skrb o braniteljima Domovinskog rata, što je posebice važno iz razloga potrebe rješavanja svih prava hrvatskih branitelja temeljem jedinstvenog zakona – Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koje stajalište će HVIDR-a RH i dalje zastupati te tražiti izmjene i dopune istog Zakona, posebice radi katastrofalnih posljedica izdvajanja prava na mirovinu hrvatskih branitelja (pobijano razdvajanje mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ukidanje prava na opskrbninu za najugroženiju skupinu hrvatskih branitelja i ostala prava koja su tijekom protekle 4 godine bila izbačena iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji), te će posebno inzistirati na zaštiti prava branitelja i donošenju Zakona na ustavnoj razini.
Na istoj sjednici, Glavni odbor HVIDR-a RH donio je odluku kojom se podržava imenovanje ministra branitelja po prijedlogu Domoljubne koalicije te se daje puna potpora gosp. Milijanu Brkiću, legendarnom pripadniku Specijalne jedinice policije zagrebačkih Alfi, sa kojima je prošao sva ratišta i u borbenom sektoru MUP-a proveo 1966 dana, kao istaknutom hrvatskom branitelju i heroju Domovinskog rata, impresivnog ratnog puta i nemjerljivog doprinosa u obrani suvereniteta i slobodi Republike Hrvatske.
Isto tako, pogođeni napadima raznih nevladinih udruga na g-đu Mariju Slišković, predsjednicu Udruge žena u Domovinskom ratu, članovi Glavnog odbora HVIDR-a RH na istoj sjednici održanoj 25.2. pružili su punu potporu njenom radu, kao i radu i djelovanju njezine Udruge, te posebice pozdravljaju njezine velike zasluge u postupku donošenja Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na RH u Domovinskom ratu, te slijedom navedenog, oštro osuđuju prozivanja i vrijeđanja od strane raznih nevladinih udruga, korisnica državnog proračuna RH, kao i Udruge Dokumenta, koja se osjetila prozvanom u ovom slučaju, te je reagirala priopćenjem od 23.2.2016., a koje udruge su se, na žalost, dokazale u raznim protuhrvatskim djelovanjima, pokušajima i iskazanim naporima u izjednačavanju žrtava i agresora Domovinskog rata, relativizirajući time same temelje osnivanja i opstojnosti Republike Hrvatske. U potpisu priopćenja stoje, predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić i predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e RH Josip Periša. (www.hvidra.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content