S običnim metrom sjajni zadarski glumci-lutkari odigrali vrhunsku i poučnu predstavu

U sklopu ovogodišnjeg Malog VIRKAS-a u orahovačkoj Osnovnoj školi ”Ivana Brlić-Mažuranić” Kazalište lutaka Zadar odigralo je vrhunsku predstavu za djecu ”Koliko je duga jedna priča”. Sjajni glumci-lutkari Vjerica Vidov i Dragan Veselić utjelovili su likove kralja i pjetlića koji se otimaju za zlatni novčić.

– Dva glumca, poneki metar, jedna bajka, mašta i problem – kako preživjeti u ovom surovom svijetu? Na sceni vidimo pijetla i kralja u beskrajnoj borbi za zlatni dukat. Motiv priče je probuditi u djeci osjećaj za pravednost i postojanost u svojoj namjeri. Predstava je u prvom redu namijenjena djeci, ali isto tako i odraslima, koji u njoj mogu pronaći sliku današnjih svjetskih odnosa. Još 1997. Smo počeli igrati ovu predstavu, preko 500 puta smo je odigrali i svaki puta je igramo s istom energijom i željom – rekao je glumac Dragan Veselić.

Vjerica Vidov objasnila je tijek same priče koja je još više zanimljiva jer sve likove, stvari i predmete koji se pojavljuju glumci prikazuju pomoću običnog metra:
-Zanimljivost ove narodne bugarske bajke, je upravo ta, uz odličnu pouku, sve što mi pričamo prikazujemo pomoću metra. Predstava je nastala u suradnji s bugarskim redateljem Sunnyem Sunnyskim koji inače voli raditi sa stvarima i mi s njima radimo jako dugo pa imamo i niz sličnih predstava u kojima uzimamo stvari umjesto lutaka što se pokazalo jako zanimljivo i jako maštovito. Želja je u djeci pobuditi maštu i da oni isto krenu u neki svoj svijet – dodala je glumica Vjerica Vidov.

Orahovački mališani od prvog do četvrtog razreda su uživali, aktivno sudjelovali u predstavi i otišli s ogromnim smijehom i zadovoljstvom.

(www.icv.hr, vg; Foto: Vladimir Grgurić)

1602virkas

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content